tribina o besplatnim udzbenicima Foto: Privatna arhiva
Društvo

Alek Kavčić u Omoljici predstavio projekat besplatnih udžbenika

Izvor: 
013info Pet, 11/02/2022 - 16:45Na inicijativu članova Saveta roditelja Omoljice i Starčeva, Osnovnu školu u Omoljici danas je posetio Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije koja je najopznatija po promociji ideje o besplatnim udžbenicima.

Prema rečima direktora Osnovne škole “Dositej Obradović” u Omoljici Vladimira Ristića cilj ovog okupljanja bio je da se zainteresovani što više informišu o samom projektu besplatnih udžbenika, koji je pokrenula Fondacija “Alek Kavčić”.

Među okupljenima su kako je naveo bili direktori, učitelji, nastavnici i predstavnici pravne službe nekoliko škola sa teritorije grada Pančeva ali i iz okolnih mesta, kao i predstavnici učeničkog parlamenta i saveta roditelja.

Ovom prilikom predstaviljena su i štampana izdanja knjiga, koja se, uz potpuno besplatna u PDF formatu, koja se nalaze na sajtu Fondacije, mogu dobiti po ceni od 2 dinara po stranici.

U dvočasovnom razgovoru učesnicima su pojašnjene zakonske procedure na koje su škole obavezne prilikom izbora udžbenika, načini naručivanja, ali i odgovoreno na brojne nedoumice koje su izneli.

Aleksandar Kavčić je predstavljajući projekat istako da, prema informacijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, udžbenike Fondacije do sada koristi 316 škola.

Prema njegovim rečima obrazovanje mora biti besplatno i sistem mora pružiti šansu svakom učeniku da svoj potencijal ispuni.

Ideju Kavčića ranije je komentarisao i ministar prosvete Branko Ružić, koji je istakao da je to kompleksna priča u smislu zakonodavnog okvira, da je zanimljiva, ali da, kako je naglasio, svakako zahteva širi konsezulani pristup.

“I, ukoliko je potrebno, da se o tome podrobnije i sa stručnog aspekta razgovara. Ali u svakom slučaju sve ono što može da doprinese vaspitno-obrazovnom procesu učenicima, roditeljima i nastavnicima to je nešto što je dobrodošlo ako je uokvireno u zakonsku normu“, zaključio je tada Ružić.

Za koje će se udžbenike odlučiti škole čiji su predstavnici danas učestvovali u razgovoru, ostaje na stručnim telima škola, nastavničkim većima I savetima roditelja, ali organizacijom ovog događaja škola u Omoljici je ponovo dala dobar primer saradnje sa svim zainteresovanim stranama.

 

 
MarketingNajnovije vesti