Pančevo, snimak s robne kuće
Društvo

Aleksej, Rus koji se doselio u Pančevo: Volim atmosferu opuštenosti, mira i slobode

Izvor: 
013info Sub, 28/01/2023 - 12:04Aleksej Perminov, Rus koji se u Pančevo doselio prošle godine, za 013info pričao je o razlozima dolaska u Srbiju, o učenju srpskog jezika, planovima za budućnost.

Kako nam je rekao, u Srbiju je došao u martu prethodne godine i do leta je živeo u Beogradu. U Pančevo se preselio u avgustu.

- Otišao sam iz Rusije početkom marta jer sam apsolutno protiv rata sa Ukrajinom i tamo mi je bilo moralno nepodnošljivo.

Odgovarajući na pitanje kako je izgledao početak života ovde, Aleksej napominje da nije bilo lako.

- U martu  je vreme bilo prilično loše, hladno, bile su niske temperature. U drugoj nedelji boravka sam se i razboleo. Nije bilo baš prijatno. Bio sam u potrazi za stanom, i dosta nesiguran u znanje srpskog jezika.

Ipak, naglašava da je nailazio na pomoć.

- Jedna srpska volonterka mi je čak besplatno pomogla da nađem stan za iznajmljivanje i veoma sam joj zahvalan na tome. Lično,  ovde nisam nailazio na neprijatne situacije s kojima se stranci mogu susresti prilikom selidbe.

Govoreći o stvarima koje mu se dopadaju u Srbiji, ali i o onima koje mu ne prijaju, Aleksej kaže:

- Volim atmosferu opuštenosti, mira i slobode. Sviđa mi se povoljna, kvalitetna i ukusna hrana, posebno punjena pljeskavica i teleća čorba. Takođe, izdvajam nebo bez oblaka, zvezdano nebo, zalaske sunca na Avali. Ne sviđa mi se što u Srbiji ima malo onlajn prodavnica i prodavnica koje rade non-stop, ja sam noćna ptica. U Pančevu sada nema takvih prodavnica, osim na benzinskim pumpama. Ne sviđa mi se što je toliko raspostranjeno pušenje cigareta. Ponekad od njih nemam gde da se sakrijem, pogotovo u hladnoj sezoni.

Aleksej nam je otkrio da ga je oduvek zanimala slovenska kultura i jezici.

- Još 2018. godine slučajno sam naišao na srpski kafić u Jekaterinburgu dok sam tamo bio  na poslovnom putu. Ispostavilo se da ima dosta Srba i srpskih lokala, kafića i restorana. Od tog trenutka sam počeo da se udubljujem u srpsku kulturu kroz hranu i muziku. Učio sam srpski i ranije od 2018. do 2021. godine, ali vrlo malo, samo osnove. Slušao sam balkansku muziku u isto vreme. Ali ozbiljno, dosledno i bez prekida, učim srpski od marta, kada sam se doselio u Srbiju. Do sada sam prisustvovao na 84 onlajn časa. Kada budem zadovoljan svojim znanjem srpskog, želeo bih da naučim međuslovenski jezik, veštački jezik. On je otprilike jednako razumljiv svakom izvornom govorniku slovenskih jezika.

Upitan da li će ostati ovde i kakvi su mu planovi za budućnost, Aleksej je rekao:

- Nastaviću da učim jezik i da tražim posao. Ovde sam upoznao i prijatelje iz Rusije. Voleo bih da dođem do zaposlenja i da se što pre integrišem u srpsko društvo. 

aleksej_perminov.jpg

Foto: FB privatna arhiva
MarketingNajnovije vesti