Ugovor Foto: Pixabay/Unsplash
Društvo

APR i Poreska uprava: Kraća procedura za registraciju osnivanja privrednih subjekata

Izvor: 
mojafirma.rs Pon, 25/07/2016 - 11:08Agencija za privredne registre i Poreska uprava izdale su saopštenje u kojem se navodi da je značajno skraćenje procedure osnivanja privrednih subjekata doprinelo boljoj atmosferi i većem broju novoregistrovanih pravnih lica i preduzetnika.

U saopštenju se navodi da je za prva četiri meseca ove godine, preko jednošalterskog sistema registracije, dodeljeno 18.064 PIB-a, koji se danas izdaju po proceduri koja traje najduže 24 časa.

Osnov za skraćenje procedure je novi Pravilnik o dodeli poreskog identifikacionog broja pravnim licima, preduzetnicima i drugim subjektima, za čiju je registraciju nadležna Agencija za privredne registre, kao i izmenjena Jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (tzv. JRPPS obrazac), kojom se, istovremeno, podnosi prijava za upis u registar APR-a i jedinstveni registar poreskih obveznika, kao i prijava za paušalno oporezivanje preduzetnika i prijava za PDV obveznike.

Agencija podseća privredne subjekte da u jedinstvenu registracionu prijavu unesu tačne kontakt podatke i broj telefona i imejl adresu (na 4. strani JRPPS obrasca), kako bi Poreska uprava mogla da izvrši proveru dostupnosti novoosnovanih privrednih subjekata, u cilju efikasne komunikacije sa poreskim obveznicima. Od posebne važnosti je da ovi podaci, navedeni u prijavi, budu tačni, odn. poreski obveznik je dužan da bude dostupan na adresi sedišta jer, u suprotnom, ukoliko se u postupku kontrole i provere registrovanih podataka utvrdi da nisu ispunjeni ovi uslovi, Poreska uprava može privremeno oduzeti PIB.
MarketingNajnovije vesti