Akcija progresivne Vojvodine
Društvo

APV: Vojvođani će se izboriti za svoja radnička prava – dosta je bilo izgovora!

Izvor: 
013info Ned, 01/05/2022 - 09:22Akcija progresivne Vojvodine saopštila je danas da se u Srbiji Prvi maj dočekuje u vreme kad su radnička prava i kvalitet života ljudi ponovo zapostavljene teme, u senci nove političke krize u svetu, i kada rat u Ukrajini donosi najave o novim poskupljenjima energenata i osnovnih životnih namirnica.

APV u saopštenju navodi i da se preti novom krizom u trenutku kad se Srbija već nalazi na dnu Evrope prema iznosu minimalne zarade i nejednakosti prihoda jer preko 80% zaposlenih zarađuje platu nižu od prosečne, a minimalna zarada ne doseže iznos redukovane potrošačke korpe.

Dodaju da su uslovi rada ponižavajući, i da iz godine u godinu raste broj radnika zaposlenih na određeno vreme i na drugim nestandardnim poslovima, koji doseže gotovo 50% ukupno zaposlenih.

„Državna vrhuška s Aleksandrom Vučićem na čelu koja je za to odgovorna samo bespomoćno posmatra šta se oko nas dešava i ne čini ništa da zaštiti standard građana merama koje bi omogućile pravičniju distribuciju prihoda, humanije uslove rada i podsticaj industrijskih grana koje mogu doneti komparativnu prednost“, navodi se u saopštenju.

Ističu da su i u Vojvodini, koja je, kako kažu, nekad bila među najbogatijim regijama u Jugoslaviji, u većini opština zarade takođe ispod državnog proseka, a uslovi života sve gori.

„Pozivamo građane Vojvodine da ne dopustimo da nas zavaraju novim izgovorima jer će oni biti samo povod za novu pljačku Vojvodine, kao mnogo puta dosad. Vreme je da ustanemo i izborimo se za naša radnička prava, pristojan život i povratak imovine koja nam je opljačkana“, zaključuje se u saopštenju APV.

 
MarketingNajnovije vesti