Društvo

Azotara Pančevo ponovo pokreće proizvodnju

Izvor: 
RTS Sre, 26/05/2021 - 13:08Na javnom nadmetanju, novosadska kompanija "Promist" kupila je pančevačku Azotaru u stečaju za 650 miliona dinara. Posle tri godine zastoja, ovde ponovo planiraju da pokrenu bar deo proizvodnje veštačkog đubriva.

Na javnom nadmetanju, novosadska kompanija "Promist" kupila je pančevačku Azotaru u stečaju za 650 miliona dinara. Posle tri godine zastoja, ovde ponovo planiraju da pokrenu bar deo proizvodnje veštačkog đubriva.

U nekadašnjoj fabrici veštačkog đubriva koja je zapošljavala više od 1.000 radnika ostao je upotrebljiv jedino pogon KAN-a.

Sve ostalo se mora renovirati, a neophodno je uložitii i u nove tehnologije. Za tri meseca ovde planiraju da započnu godišnju proizvodnju od 300.000 tona tečnog đubriva koje bi izvozili u Evropsku uniju.

"U planu je pokretanje jednog dela proizvodnje u Azotari ponovo i to što je u našoj mogućnosti. Za veće pokretanje proizvodnje neophodno je strateško partnerstvo sa većim kompanijama ili neka vrsta subvencija od države u smislu cene gasa" rekao je  Danilo Tomašević, direktor "Promista"

"Promist" je pre četiri godine kupio bivšu fabriku stakla u Pančevu koju sad koristi kao skladište za veštačko đubrivo. U "Azotari" postoje tri magacina od 30.000 kvadratnih metara koji se posle rekonstrukcije mogu ponovo koristiti.

"Strateška namera "Promista" je da premesti sva skladišta veštačkih đubriva iz stare Staklare u novu Azotaru, a da se jedan logistički centar za pretovar i skladištenje žitarica oformi ovde na ovoj lokaciji i zato se ovde grade silosi i to nam je plan", rekao je Tomašević. 

I dok se grade novi silosi i obnavlja "Azotara" ruše se simboli industrijskog grada. Zbog dotrajalosti u "Staklari" su srušena četiri od sedam fabričkih dimnjaka i tri vodo tornja.
MarketingNajnovije vesti