Foto: Ž.Š.
Društvo

Banatsko Novo Selo: Počinju sa radom muzičke radionice

Izvor: 
Gordana Lazar Ned, 23/09/2018 - 08:09Od okrobra u Domu kluture "3. oktobar", u Banatskom Novom Selu, polaznici muzičkih radionica učiće da sviraju na harmonici, violini, gitari, kontrabasu, saksofonu, fruli, kavalu, panovoj fruli ili flauti.

Učitelji ovih radionica godinama unazad članovi su Narodnog orkestra koji ima zapažene nastupe na  festivalima u zemlji i inostranstvu i koji je dobitnik brojnih nagrada. Časove muzike držaće:

  1.  harmonika - Žanijel Šublja (Fakultet muzičkih umetnosti, Bgd)
  2. violina - Adrian Čebzan (Facultatea de Muzică şi Teatru, Temišvar)
  3. gitara, kontrabas - Gracijan Jon (član Narodnog orkestra iz Ban. Novog Sela)
  4. saksofon, frula, kaval, panova frula - Bojan Boljanac (Srednja muzička škola "Jovan Bandur", diplomirani filolog engleskog jezika)
  5. flauta - Zlata Grabundžija (studentkinja Filološkog fakulteta i članica Narodnog orkestra iz Ban. Novog Sela)

Najviše interesovanja za polazak na časove muzike pokazali su učenici osnovne i srednjih škola, iako su časovi namenjeni i starijem uzrastu. Sigurno je da će vremenom interesovanje rasti, pa je zbog toga upis članova moguć i kasnije.

Poznato je da muzički instrumenti nisu povoljni, ali taj problem je trenutno prevaziđen - Tokom trajanja časa polaznici će se služiti našim instrumentima - kaže Bojan Boljanac i dodaje - Postoje univerzalne vežbe, ali želje će biti ispunjene i onima koji žele da sviraju, na primer, džez, kao i onima kojima se više dopadaju zvuci narodne muzike. Planiramo da kada dostignemo određeni nivo to i pokažemo na javnim časovima, priredbama itd.  

banatskonovoselo.xxvek_.jpg

Fotografija iz XX veka, snimljena u Banatskom Novom Selu.
MarketingNajnovije vesti