Foto: pixabay
Društvo

Batut: Nema zaraženih groznicom Zapadnog Nila

Izvor: 
FoNet Pet, 07/08/2020 - 20:49Na teritoriji Srbije do 7. avgusta još uvek nije registrovan nijedan potvrđeni slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije.
 
Do 30. jula u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljeno je 12 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj deset i dva u Rumuniji, navodi se u saopštenju Instituta.
 
Od početka sezone 2020. godine u zemljama EU nisu prijavljene epidemije izazvane virusom Zapadnog Nila. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od 1. juna sprovodi na teritoriji 11 gradova Srbije nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca.
 
Na osnovu izveštaja od početka sezone do 4. avgusta, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda.
 
Portal 013info je još 16. jula zatražio od Grada izveštaj o monitoringu komaraca na teritoriji Pančeva. Interesovanje smo više puta ponovili ali do današnjeg dana ovaj izveštaj nismo dobili.
 

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Većina osoba – oko 80 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila, nema nikakve simptome i znake bolesti, dok simptomi kod manjeg procenta zaraženih osoba podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

 MarketingNajnovije vesti