Foto: pixabay
Društvo

Batut: Obezbediti optimalne uslove za učenike

Izvor: 
Tanjug Sre, 15/06/2016 - 15:27


U narednih nekoliko dana u Srbiji se očekuju visoke spoljne temperature, zbog čega je danas Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut" pozvao da se učenicima koji polažu završne ispite obezbede optimalni uslovi za normalno funkcionisanje svih ključnih psiho-fizioloških procesa u organizmu.

„S obzirom na činjenicu da će deca ući u prostor za polaganje ispita već pod stresom, pod kojim će najverovatnije biti sve vreme ispita, to znači da će veći deo njih i ubrzano disati i znojiti se, a što će za posledicu imati povećanje koncentracije ugljen-dioksida u prostoriji u kojoj rade test, kao i povećanje procenta relativne vlažnosti vazduha. Pojačano znojenje imaće za posledicu i veliki gubitak tečnosti, što decu može dovesti u stanje dehidracije“, upozoravaju iz Batuta.

Institut je predočio i preporuke za postizanje neophodnih uslova za polaganje završnih ispita učenika, među kojima su obezbeđivanje neophodnih mikroklimatskih uslova u sredini u kojoj se obavlja ispit, sa temperaturom od 18 do 23 stepena, dobrom klimatizacijom, čistom prostorijom, u kojoj treba povesti računa i o broju učenika po jedinici površine prostora, kao i na individualne preventivne mere koje bi trebalo da sprovede sam učenik.

Među njima su dovoljno sna, obavezan doručak, regularna nadoknada tečnosti, oblačenje u skladu sa spoljašnjom temperaturom, tako da dominiraju prirodni materijali, poput, pamuka, viskoze, lana, a da posebnu pažnju treba obratiti na decu koja imaju endokrinološko-metaboličke poremećaje i one sa ozbiljnim neurološkim oboljenjima, poput epilepsije.
MarketingNajnovije vesti