Foto: Promo
Društvo

Bavanište: Podeljeni paketi stanovništvu iz romskih naselja

Izvor: 
013info Pon, 21/06/2021 - 13:37Poseta podstandardnom romskom naselju Bavanište u Kovinu i obilazak štandova za imunizaciju i podelu higijenskih paketa organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku  programa Nemačke razvojne saradnje ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji'', koju sprovodi GIZ i Crveni krst Srbije. Program je podržao kampanju za imunizaciju kroz distribuciju dodatnih higijenskih paketa za 10.000 romskih i drugih marginalizovanih porodica u 29 lokalnih samouprava u Srbiji. 

- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije je za najugroženije građane obezbedilo podršku u vidu 10.000 higijenskih paketa koji uključuju sredstva za osnovne higijenske namene i dezinfekciju, a sve uz podršku Nemačke razvojne saradnje - GIZ. I imunizacija i podrška građanima je neupitna, jer država sprovodi politike jednakih mogućnosti ka svim građanima. Vakcinacijom protiv virusa KOVID-19 spašavamo živote, a našim sugrađanima, Romima, podrška nije izostala. Dovešćemo i dovodimo vakcinaciju u njihova naselja, poštujući sve propisane mere od strane nadležnog Ministarstva zdravlja koje sprovodi celu akciju. Država Srbija vodi odgovornu politiku prema građanima i prva u Evropi je omogućila dostupnost čak četiri vakcine za građane Srbije - objasnio je Ninoslav Jovanović, Državni sekretar ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije.

Pored akcije podele higijenskih paketa pomoći, koja je već započeta i traje do 16.7.2021. godine, u podstandardnim naseljima organizovani su štandovi za prijavu za vakcinaciju putem portala eUprava, navodi se u saopštenju.

- Drago mi je da imamo priliku da pomognemo stanovnicima naselja Bavanište da se prijave na portal eUprave i da osiguraju svoje pravo da steknu imunitet. Naše ministarstvo od februara meseca prepoznaje ovu temu kao prioritetnu i ne okreće glavu od činjenice da je nekim građanima u Srbiji potrebna dodatna podrška da steknu imunitet. Akcije na terenu koje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi, brojni dijalozi koje smo organizovali na temu imunizacije Roma, učešće drugih ministarstava i aktera, kao i podrška donatora, pokazatelj su da Srbija ozbiljno shvata ovu temu i da je moguće efikasno sprovesti čitav proces i dopreti do svake marginalizovane grupe u društvu. Vakcinacija je prvi preduslov da steknemo kolektivni imunitet, ali isto tako je potrebno da slušamo savete lekara koji kažu da ne odustajemo od mera prevencije, posebno u periodu nakon vakcinacije. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo akciju pomoći građanima u 29 gradova i opština, u 179 podstandardnih naselja u kojima živi oko 70.000 ljudi. Kroz podelu paketa nastojimo da pomognemo svim tim ljudima i omogućimo im da poštuju preventivne mere i na taj način osiguraju imunitet koji treba da steknu kroz vakcinaciju – rekao je Stevan Gligorin, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Pomoć prilikom prijave za imunizaciju i podela paketa imaju za cilj da pomognu građanima iz podstandardnih romskih naselja da uz vakcinaciju i minimum standarda za poštovanje preventivnih mera, koje preporučuju lekari, steknu imunitet i time sačuvaju svoje zdravlje.

- U prethodnom periodu Program je distribuirao preko 24.000 paketa hrane i higijene što je obuhvatilo više od 5.000 porodica širom Srbije. U saradnji sa Nacionalnom Alijansom za ekonomski razvoj NALED sprovodimo dodatne mere za ublažavanje posledica virusa KOVID-19 kroz informativne radionice u zajednici, čiji je cilj da marginalizovano stanovništvo bude pravovremeno informisano. Naravno, pored ovih mera u fokusu je i ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa kroz različite vidove radnog angažovanja „Zajedno za zajednicu“ u koje će biti uključeno 210 osoba i realizovaće se u šest gradova i opština – istakla je Aleksandra Dimić-Ugrinaj, vođa programa ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa''.

Crveni krst Srbije je započeo, a na pojedinim lokacijama već i realizovao distribuciju higijenskih porodičnih paketa građanima koji žive u podstandardnim romskim naseljima. 

- Moji saradnici, volonteri i zaposleni u Crvenom krstu su, svakoga dana tokom epidemije KOVID-19, kao i tokom procesa imunizacije koji traje od sredine januara 2020. godine, pokazivali i dokazali koliko je važna ljudska solidarnost, humanost i lično požrtvovanje. Crveni krst Srbije, sa svojih 29 organizacija u opštinama i gradovima, je ponosan što je imao priliku da doprinese projektu podrške najugroženijima stanovnicima podstandardnih naselja u segmentu efikasnog pristupa zdravstvenom sistemu i imunizaciji – zaključio je Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije i dodao da je ova organizacija pružala pomoć najranjivijim kategorijama stanovništva u različitim krizama, poštujući svoje osnovne principe i misiju.
MarketingNajnovije vesti