Ponašanje kupača u bazenima

Biramo da verujemo u zdrav razum

Pančevo, Čet, 13/08/2015 - 15:40
Mirjana MarićSvake godine, kada počne sezona kupanja postavljaju se i pitanja o higijenskoj ispravnosti vode. A šta je sa direktnim uticajem koji imaju kupači?

Kada se priča o sistemima za prečišćavanje vode u bazenima, često se pominje termin BFA koji predstavlja količinu telesnih tečnosti čoveka gde spadaju znoj, perut, urin i fekalije koje zagađuju vodu. Svaka osoba dodaje vodi oko 25ml BFA, od čega je 6,3 procenata urin. Taj procenat u realnosti iznosi jedan deo na milion delova vode.  Hlor koji koristimo za dezinfekciju, reaguje u dodiru sa urinom, ali se na taj način iz bazena izbacuje samo 1 procenat na sat.

Često se pojavljuje podatak da u mnogim zemljama, voda u bazenima, osim klasičnih sredstava za dezinfekciju sadrži još jednu komponentu koja je veoma važna za održavanje čistoće. Osim hlora, u bazene se dodaje tečnost koja ima ulogu da detektuje urin. U dodiru urina sa ovom tečnošću, voda dobija plavu ili ljubičastu boju.

Kako navode beogradski mediji, nijedan bazen na teritoriji glavnog grada ne koristi ovu tečnost. Isti slučaj je i sa bazenom JKP ''Mladost'' u Pančevu. Odgovor je isti, niko nema sredstava, a ova tečnost je veoma skupa.

Pozvali smo i Relax centar Kovačica, oni su nam rekli da su njihovi gosti najčešće deca, pa je to skupo i neizvodljivo.

 

Apelujemo na sve kupače da budu humani i da vode računa o drugim ljudima koji u bazenima traže spas od vrućina. Svima je lepše kada je voda čista.

M.M.Veličković
MarketingNajnovije vesti