Kompjuter Foto: pixabay
Društvo

BIRN I SHARE FONDACIJA: Portal 013info napredovao na indeksu privatnosti

Izvor: 
013info Uto, 21/06/2022 - 10:50BIRN Srbija i SHARE fondacija saopštili su juče da drugi krug Indeksa privatnosti u medijima beleži ogroman napredak lokalnih medija, navodeći da su oni pokazali više spremnosti da svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nego neke od najvećih medijskih kuća.

Za analizu je odabrano 50 onlajn medija čiji sadržaj pretežno čine vesti i aktuelnosti, bilo da je reč o samostalnim elektronskim izdanjima ili onlajn verzijama tradicionalnog formata. Lista je delom sastavljena prema najvećoj prosečnoj poseti, a delom po geografskoj oblasti ili značaju za javni interes.
 
Među ovih 50 medija nalaze se i dva medija iz Pančeva - portal 013info i RTV Pančevo. 
 
Portal 013info, koji trenutno čitate, po Indeksu privatnosti je podelio 15. mesto sa N1 i Niškim vestima osvojivši 74 od mogućih 100 poena, dok je RTV Pančevo zauzela 20. mesto među rangiranim medijima.
 
Prema analizi, naš portal je u poslednjih godinu dana zabeležio napredak od 14 indeksnih poena, a ono na šta smo naročito ponosni je, što smo u kategoriji "Etički kodeks" dobili maksimalan broj poena. Prostora za napredak ima, a u narednom periodu potrudićemo se da poboljšamo i pokazatelje koji su nisu savršeni.
 
Najbolje rangirani medij je Kruševac Press sa 99 poena.

Pokazatelji su grupisani u šest osnovnih kategorija, od tehničkih – kao što su kolačići ili vrste platformi, gde se bodovanje oslanja na usaglašena načela globalne zajednice – do obaveza propisanih zakonom ili etičkim kodeksom novinara.

IPM 2022 pokazuje napredak malih onlajn medija, koji su pokazali više spremnosti da svoje poslovanje prilagode zakonima Srbije nego neke od najvećih medijskih kuća kod nas. Najveći napredak ostvaren je zahvaljujući jasnom i jednostavnom informisanju čitalaca o ličnim podacima koje sajtovi prikupljaju. Sledeći korak za napredak u rangiranju mogao bi da bude razumevanje medija da za građane Srbije treba da važe ista pravila kao za građane EU.

Uloga koju sredstva informisanja javnosti imaju u demokratskom društvu obavezuje ih da obrate posebnu pažnju na načine prikupljanja i obrade ličnih podataka građana. Uvereni smo da je savremene tehnike za monetizaciju saobraćaja na internetu, uključujući posete informativnim medijskim sajtovima, moguće primenjivati bez narušavanja privatnosti čitalaca“, navode iz SHARE Fondacije.

 

 

Index privatnosti
index_privatnosti.jpg

Index privatnosti
index_privatnosti_2.jpg

 

 
MarketingNajnovije vesti