Siniša Janković Foto: Printscreen/InsajderTV
Društvo

Bivši pančevački policijski inspektor: 99 odsto malverzacija u javnim nabavkama ostane neotkriveno

Izvor: 
Insajder.net Sre, 18/05/2022 - 20:02Siniša Janković, policijski inspektor u penziji iz Pančeva koji je bio zadužen za finansijske istrage, izjavio je tokom gostovanja u emisiji Marker na televiziji Insajder da 99 odsto kriminaliteta ostane neotkriveno kada je reč o malverzacijama sa javnim nabavkama.

Na pitanje kako je to moguće kada postoji niz institucija koje bi trebalo da kontrolišu javne nabavke, Janković je odgovorio da institucija ima, ali na papiru.

„Realno, u praksi, kada je u pitanju politička korupcija i svaki drugi vid kriminaliteta koji ima veze sa politikom, a javne nabavke su to 100 odsto, tu više ta pravila ne važe. I sve te institucije padaju u vodu“, rekao je Janković za Insajder.

Janković je naveo da je policija i u prošlosti obeshrabrivana da se bavi slučajevima spornih javnih nabavki, a da je sa smenom svake vlasti razvijan sistem da se kriminalitet dovede "do savršenstva".

Na pitanje da li je adekvatna uslovna kazna zatvora za direktora jednog javnog preduzeća koji je priznao da je nameštao posao privatnoj firmi, Janković je odgovorio da je sudska praksa takva da ako neko prethodno nije osuđen za to krivično delo, onda on ne može da dobije kaznu zatvora.

"Uslovne kazne takođe mogu da ostvare neku svrhu kažnjavanja, to je nešto drugo, ali da mi dođemo do toga da otkrijemo te slučajeve da ih procesuiramo, da uđu u sudske postupak, da bude suđenje po njima pa neka dobiju i neke najmanje kazne“, dodao je Janković.

„Javne nabavke sprovodi svaka porodica – biramo najjeftiniju i dovoljno dobru ponudu a država je jedna velika porodica“

"Javnu nabavku sprovodi svaki građanin, svaka porodica. Svi mi kada idemo u kupovini, mi biramo različite ponuđače, različite druge majstore za usluge - i biramo najjeftiniju ponudu, ali i da one budu dovoljno dobre", rekao je Janković.

Janković je naveo da je država "jedna velika porodica" i da kada vrši javnu nabavku za projekat poput auto-puta onda treba da gleda da bude jeftin, dovoljno kvalitetan i za dobrobit svih građana.

"Međutim, ovde dolazimo do situaciju da kada su pitanju državne pare da ih niko ne shvata kao svoj novac. Novac se shvata kao neka imaginarna institucija, rupa bez dna, iz koje je poželjno dokle god može da se maksimalno krade", rekao je Janković.

U najnovijem izveštaju, Državna revizorska institucija (DRI) je u oblasti nabavki u javnom sektoru evidentirala nepravilnosti od čak milijardu i 100 miliona evra.

Poređenja radi, država je, krajem 2019. najavila da će milijardu evra u naredne tri godine uložiti u oporavak zdravstva.

Dok DRI u svojim izveštajima, godinama unazad, ukazuje na brojne nepravilnosti u poslovima javnih nabavki, podnosi krivične i prekršajne prijave, broj osuđenih je iz godine u godinu zanemarljivo mali.

Prema podacima koje je Insajder dobio od Višeg tužilaštva u Beogradu, za sva krivična dela u oblasti javnih nabavki to tužilaštvo je, za protekle tri godine, podnelo 106 krivičnih prijava, od kojih su četiri okončane presudom.

Sve su bile uslovne, dve sa novčanom kaznom.

Tokom 2020, za krivično delo zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, podneto je 89 krivičnih prijava, od kojih je 45 odbačeno. Osuđen je 21 počinilac. Čak dvadesetorica njih osuđena su samo uslovnom kaznom.

 
MarketingNajnovije vesti