Bojan Babin
Društvo

BOJAN BABIN: Pančevac koji u studiju fotografiše kućne ljubimce

Izvor: 
013info Sub, 10/10/2020 - 12:07Pančevački fotograf Bojan Babin odnedavno u svom studiju fotografiše neobične modele. U pitanju su kućni ljubimci čiji su ponosni vlasnici po društvenim mrežama počeli da kače njihove studijske fotografije. Nešto što svakako mora da vam privuče pažnju. 

Kaže Bojan da fotografisanje kućnih ljubimaca nije planirao.

- Cela priča je počela sasvim slučajno. Posle par zahteva za studijskim fotografisanjem pasa, došli su pozitivni komentari i novi pozivi. Ispostavilo se da malo fotografa radi sa ljubimcima, a kako je redovnog posla bilo manje zbog izražene pandemije Korona virusa, priča sa ljubimcima je postala nešto čemu sam sa uživanjem mogao da se posvetim, objašnjava on.

Zanimalo nas je kakvi to "modeli" dolaze u studio.

- Pretežno su to psi, i to rase manje rastom - danas popularni "kućni psi" kao što su ši-cu, maltezeri, pudle, špicevi. Ali, naravno, ima i ostalih rasa. Trenutno planiram par interesantnih "fotkanja" velikih rasa poput dobermana, rotvajlera i bernadinca, a u pripremi je i fotografisanje papagaja, priča nam on.

 

Ljubimce uopšte nije lako fotografisati. Oni uglavnom ne razumeju fotografove želje.

- Ovo je naijinteresantniji deo priče. Među fotografima se često provalači mišljenje da je najteže fotografisati decu. Ali rad sa ljubimcima često je još mnogo zahtevniji. Životinja takođe može biti neraspoložana, ali i dodatno uplašena od novog prostora, opreme, fotografa... Potrebno je osetiti ovu energiju, i ispoštovati period privikavanja koji je različit sa svakim "modelom". Pored toga, i posvećenost vlasnika na fotkanju, koji ljubimce najbolje poznaju, vrlo su bitni. Animiranje je sastavni deo fotografisanja i to je deo koji treba da zameni ono "Okrenite se na drugu stanu!", "Pogled gore!", pojasnio nam je Bojan.

Sve u svemu, uz dobru koncentraciju, poznavanje opreme i upoznavanje sa ljubimcem ispred kamere, najbitnije je fotografisati brzo i puno, jer nekada je desetak minuta sve na šta je "model" spreman. Naravno, ima i drugačijih slučajeva. Ali, za razliku od fotografisanja ljudi, nepredvidivost je element koji, svakako treba predvideti.

Neke fotografije koje je napravio možete videti na Bojanovom Instagram ili Fesjbukprofilu.

 
MarketingNajnovije vesti