transfuzija
Služba za transfuziju Opšte bolnice Pančevo predstavla rezultate koje je ostvarila u 2015. godini.

Broj davalaca na teritoriji Pančeva u blagom opadanju

Pančevo, Pet, 29/01/2016 - 19:17
Mirjana Marić
Nauspešnije akcije: Petrohemija 720, Azotara 274, Rafinerija 210, Javna komunalna preduzeća u gradu 365, Avioindustrija 117, Policijska uprava 114, Telekom i PTT 101 donacija.PANČEVO - U petak, 29. januara Služba za transfuziju Opšte bolnice Pančevo održala je sastanak sa saradnicima koji rade na okupljanju dobrovoljnih davalaca krvi i tom prilikom predstavla rezultate koje je ostvarila u 2015. godini.

U Službi za transfuziju Pančevo u 2015. godini primljeno je 5547 davalaca krvi. U najvećem procentu su to bili redovni i ponovni davaoci krvi (87,40%). Novih davalaca se javilo 699 ili 12,6% što je i uobičajeni trend javljanja novih davalaca krvi. Od svih primeljenih davalaca prihvaćeno je davanje 5104 davaoca, ostali su odbijeni iz medicinskih razloga.

I dalje se redovan priliv dobrovoljnih davaoca krvi i kontinuitet u obezbeđivanju rezervi krvi ostvaruje preko organizovanog davalaštva. Organizovano je ukupno 105 akcija, sa 43 aktiva i raznih udruženja građana. Od toga je 86 akcija organizovano na terenu, a 19 u prostorijama Transfuzije.

Nauspešnije akcije bile su u firmama Petrohemija 720, Azotara 274, Rafinerija 210, Javna komunalna preduzeća u gradu 365, Avioindustrija 117, Policijska uprava 114, Telekom i PTT 101 donacija.

Učenici srednjih škola u Pančevu, Beloj Crkvi i Alibunaru, donirali su 634 jedinica krvi, studenti 105 i nezaposleni 434.

Kako iz Transfuzije kažu još uvek je najveći broj prikupljenih jedinica krvi u proizvodnim, radnim organizacijama i školama, ali je i u javnim komunalnim preduzećima evidentiran blagi porast broja onih koji redovno daju krv.

Statistike pokazuju da je ukupan broj davalaca na teritoriji Pančeva u blagom opadanju. Razlog tome, kako iz Transfuzije tvrde su složeni uslovi u kojima živimo, ali i transformacije u velikim radnim organizacijama pre svega južne zone, odakle se obezbeđuje najveći broj jedinica krvi. Davalašto u naseljenim mestima se realizuje sa različitim uspehom, a kao najusešnije akcije izdvojene su akcije u MZ Kačarevo, Dolovo, Starčevo, Glogonj. Da bi se građani motivisali i u ostalim mestima, neophodan je veći angažman lokalne samouprave.

Osim grada sa 2838 donacija, za sada u akcijama u naseljenim mestima prednjači Starčevo sa 226 donacija od ukupno 3982 na teritoriji opštine Pančevo, dok je na teritorijama za koje je Služba za transfuziju takođe nadležna najviše donacija je bilo u opštini Bela Crkva 536.

Iz Službe za transfuziju ističu da je u trenucima kada su rezerve krvi veoma niske, i kada se telefonom pozivaju dobrovoljni davaoci i dalje je visok broj onih koji se odazovu.

Neke organizacije su se na ovakve apele same odazivale. Posebno su se istakli: Unija mladih grada Pančeva, DVD Vojlovica, Be Fit Fitnes centar i Zavičajno udruženje „Stari Ras”.

U novembru je održano tradicionalno okupljanje dobrovoljnih davaoca krvi koje organizuju Služba za transfuziju, Crveni Krst Pančevo u saradnji s gradom, gde je dodeljeno 150 priznanja redovnim davaocima.

Od prikupljenih 5104 jedinica krvi, procesiranjem je izrađen veliki broj komponenata krvi. Svi bolesnici koji su u 2015. godini lečeni u Opštoj bolnici Pančevo, a kojima je bila potrebna bilo koja komponenta krvi u lečenju su bili obezbeđeni.
MarketingNajnovije vesti