Rov za optiku
Društvo

Da li ste znali da za optiku nije potrebno kopati ovakve rupetine? U svetu se to radi drugačije

Izvor: 
013info Ned, 01/08/2021 - 20:36


Lagano ali sigurno, optika stiže u Pančevo. Mi koji od interneta na bilo koji način zavisimo, maštali smo o prenosu podataka preko optičkih kablova, višestruko bržem od ovog koji trenutno imamo. Napredno. I vreme je bilo.

Ali (uvek postoji nekakvo „ali“), sve nas već poprilično nerviraju rupetine po ulicama, kanali kao da se provlače mnogo deblje cevi nego što su cevi za sprovođenje optičkih kablova. Usput, ali ovo je poprilično nezvanično, rasture i poneku vodovodnu cev.

Da se ne pravim mnogo pametan, jer polaganjem optike se nisam bavio, rešio sam da pitam svog poznanika koji je mnogo upućeniji u ovo što nas muči. Da li ceo svet ovako raskopava ulice za optiku?

Evo šta mi je rekao:

Ono što se  trenutno radi po gradu je potpuno pogrešno iz nekoliko razloga.

  • Razvod optike se radi mikro-rovovima što ono što se radi u Pančevu svakako nije. Oni kopaju širinu za kanalizaciju. To rade neadekvatnim mašinama, na neadekvatan način što dovodi do pretranog "loma" ulica, dužeg trajanja radova i velike usputne štete.
  • Polaganje okiten creva koje rade nije dobro, delom zbog prevelike širine rupe delom zbog neadekvatne pripreme terena. Rezultat je da postavljena okiten creva krivudaju kako ne bi trebalo, a na određenim mestima se vidi i da su prelomljena što će značajno otežati, a negde i onemogućiti „uduvavanje“ optike. To će opet rezultovati ponovnim kopanjem.
  • Reparacija terena i oštećenja, koja su sama po sebi veće nego što bi trebalo da budu, jer se ne radi svuda na adekvatan način i adekvatnim mašinama, takođe nije odgovarajuća. Ne upotrebljavaju se odgovarajući materijali (beton gde je beton, kocke gde su kocke, asfalt gde je asfalt) niti se vodi računa o završnim radovima tako da svuda ostaje ružan trag i polomljen trotoar i put.

To bi trebalo da izgleda ovako.

Microtrenching
Foto: thefoa
17.jpg

Svima je jasno da je posle ovakvog mikro-rova krpljenje asfalta, betona i ko zna čega još mnogo jednostavnije.

Microtrenching
Foto: wikimedia
stealth_microtrenching_chinatown_nov2014.jpgMarketingNajnovije vesti