Feldmaršal Vilfelm Kajtl potpisuje kapitulaciju Nemačke/ Foto: Lt. Moore (US Army) - National Archives and Records Administration
Društvo

Danas je Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Izvor: 
013info Pon, 09/05/2016 - 08:49














Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 9. maj biće danas obeleženi u Srbiji i širom Evrope nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata.  

Ove godine se obeležava 71. godina od završetka Drugog svetskog rata i 66 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Predsednik Skupštine Pančeva, Tigran Kiš, sa predstavnicima Vojske Srbije i udruženjima SUBNOR-a, Saveza antifašista i drugih položiće, u 11 sati i 15 minuta venac na spomen obeležje Narodnim herojima u Gradskom parku. 

I ove godine, Građanska akcija Pančevo organizuje proslavu 9. maja, Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, od 14 do 20 sati u Narodnoj bašti.

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i drugi državni i vojni zvaničnici prisustvovaće centralnoj državnoj ceremoniji u Zrenjaninu povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Drugom svetskom ratu, na kojoj će učestvovati više od 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.  

Na groblju oslobodilaca Beograda u 11.30 počeće državna ceremonija povodom Dana pobede nad fašizmom koju će predvoditi ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, dok je za podne zakazan početak šetnje ka Ruskom domu preko Ruzveltove ulice, Bulevara kralja Aleksandra, Doma sindikata i hotela "Moskva".  

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.  

Rusija će dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, obeležiti tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.  

Manifestacija "Besmrtni puk", kojom se odaje počast poginulima u Drugom svetskom ratu, prvi put je 7. maja održana u glavnom radu Kine, Pekingu, blizu Ruskog kulturnog centra. Komemorativni marš organizovan je i u brojnim drugim gradovima Evrope i sveta.  

U Parizu, francuski predsednik Fransoa Oland je u nedelju, 8. maja povodom godišnjice završetka Drugog svetskog rata u Evropi predvodio ceremoniju koja je počela polaganjem venca na spomenik Šarlu de Golu, bivšem predsedniku i lideru francuskog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata.  

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.  

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, prethodnice Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.








Marketing



Najnovije vesti