Od 30. maja do 11. juna

„Dani Vajferta” prezentuju vreme pravih vrednosti

Pančevo, Sre, 18/05/2016 - 17:58
Mirjana Marić


Jedna od vodećih gradskih turističkih manifestacija „Dani Vajferta”, biće održana po drugi put u Pančevu 10. i 11. juna, pod sloganom „Vreme pravih vrednosti”.

Namera organizatora, Turističke organizacije Pančeva, je da se promocijom lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta, ali i drugih istaknutih ličnosti, naglase turistički i privredni potencijali grada Pančeva.

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva. Napori Turističke organizacije počivaju na ideji da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasleđem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene, i/ili živele. 

Ove godine pored Đorđa Vajferta, koji zauzima centralno mesto turističke „Vajfertove rute”, ideja organizatora je da javnost podseti na još dvoje istaknutih Pančevaca čiji je život i rad postao neraskidivi i prepoznatljivi deo gradske istorije. Olga Smederevac obeležila je svojim nesebičnim zalaganjem društveni i kulturni život Pančeva između dva svetska rata. Sa Đorđem Vajfertom delila je ljubav prema umetnosti, zajedništvo i čovekoljublje. Uroš Predić, veliki srpski slikar, oslikao je 1911. godine u Crkvi svetog Preobraženja jedan od najlepših ikonostasa u duhu akademskog realizma. Najpoznatiji portret Đorđa Vajferta naslikao je upravo Uroš Predić. 

„Ovim programom Turistička organizacija Pančeva neguje istoriju sećanja i ulaže napore u očuvanje kulturne baštine, sa posebnim ciljem da ponovo uspostavi duh zajedništva po kome su građani Pančeva kroz istoriju bili prepoznatljivi. Drugu godinu zaredom pored zidina najstarije pivare na Balkanu, sagrađene davne 1722. godine, uz zvuke vrhunskog džeza i bluza, ali i ukuse najboljeg domaćeg piva, oživećemo vreme pravih vrednosti – vreme vizionarstva, preduzetničkog duha, zajedništva, nesebičnosti i, iznad svega, ljudskosti i dobročinstva," kaže Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančeva.

On je dodao da je ove godine novina bogat kulturno-umetnički problem i to što će u okviru "Vajfertove rute" pažnja biti posvećena i istaknutim ličnostima iz istorije Ogli Smederevac i Urošu Prediću. Takođe je novina da će ove godine na manifestaciji učestovati veliki broj malih pivara - zanatlija.

„Prošle godine nam je osim turističkog bio bitan i privredni segment. "Dani Vajferta" uspeli su da probude preduzetničku ideju pokretanja mini pivarstva u Pančevu, pa danas imamo otvorene dve mini pivare i biće otvorena još jedna. Ja mislim da će u budućnosti Pančevo stvarno biti poznato po zanatskom pivo, jer svoju tradiciju koja datira od 1722. godine treba definitivno da negujemo. Ove godine ćemo i proširiti lokacijski manifestaciju, pa ćemo uključiti i ulicu Nikola Đurkovića i trudiućemo da svale naredne godine obuhvatamo što veći deo gradskog jezgra", rekao je Branislav Rovčanin.

Ove godine je nastavljena saradnja sa Narodnim muzejom o kojoj su pričali Svetlana Mesicki, direktorka Narodnog muzeja Pančevo, Dimitrije Jovanov, kustos i istoričar Narodnog muzeja Pančevo. Oni su prisutnima predstavili kulturni deo programa kao i istorijske ličnosti koje su ove godine u fokusu manifestacije - Olgu Smedervac i Uroša Predića, kao i sve programe koji će se realizovati u saradnji sa Muzejom.

O izložbi rukotvorina koja će biti organizovana u novim prostorijama TOP-a, „Banatska šara Jovanke Poznanov“ pričala je predsednica Udruženja "Panonke" Jasna Vujčić. Ona je istakla da je grad na ovaj način iskazao veliko poverenje ovom udruženju i omogućio da prezentuju svoje rukotvorine. Ova izložba je poslednja aktivnost u realizaciji projekta "Licenciranje radionice Panonke" i finansirao ga je Grad Pančevo, Sekretarijat za privredu.

Program je podeljen u nekoliko segmenata, od kojih izdvajamo turistički (promocija turističke rute), kulturno-umetnički (koncerti, izložbe), i segment posvećen privrednicima (sajam zanatskog piva i hrane).  Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

PROGRAM MANIFESTACIJE „DANI VAJFERTA”

Ponedeljak, 30. maj u 19.00

Narodni muzej Pančevo

Otvaranje izložbe „Još jedan pogled na Uroša Predića“

Izložba traje od 30. maja do 12. juna

Realizacija u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo

Subota, 4. jun u 11.00

Turistička organizacija Pančeva

„Vajfertova ruta”

Organizovani obilazak „Vajfertove rute” uz turističkog vodiča

Ponedeljak, 6. jun u 19.00

Galerija savremene umetnosti

Otvaranje izložbe „Olga Smederevac u svojoj kući“

Izložba traje od 6. do 12. juna

Realizacija u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva

Utorak, 7. jun u 19.00

Turistička organizacija Pančeva

Otvaranje izložbe rukotvorina „Banatska šara Jovanke Poznanov“ 

Izložba traje od 7. do 12. juna

Realizacija u saradnji sa Udruženjem „Panonke“

Četvrtak, 9. jun u 20.00

Klub „Slad“, Nikole Tesle 5

„Kako skuvati pivo kod kuće?”

Demonstracija pravljenja zanatskog piva 

Centralni program

Petak, 10. jun

Trg Đorđa Vajferta

17.00 – 1.00

Sajam piva i hrane

Izlagači: Baltazar (Pančevo), Crow (Vranovo), Georg W (Pančevo), Kaš (Beograd), Kors (Beograd), Krugher i Brent (Ritiševo), KUM (Majur), Mala Pivara Paunović (Zemun), RazBeerbriga (Bukovac), Sindikat Brewery (Beograd), The Black Turtle (Beograd), Tron (Beograd), Zebrew (Beograd)

20.00

Svečano otvaranje manifestacije

20.30

Bluz muzičko veče

Blue Family

Katarina Arsenov – vokal, Dejan Pavić – bubnjevi, Željko Stanojkovski – klavir, Aleksandar Đorđević – gitara, Ljubomir Đorđević – usna harmonika, Milan Jaraković – bas

Sirova koža

Jovan Ilić – vokal, usna harmonika, Vladan Stanosević – gitara, Darko Golić – bas i Blagoje Nedeljković – bubnjevi

Subota, 11. jun

Trg Đorđa Vajferta

17.00 – 1.00

Sajam piva i hrane

Izlagači: Baltazar (Pančevo), Crow (Vranovo), Georg W (Pančevo), Kaš (Beograd), Kors (Beograd), Krugher i Brent (Ritiševo), KUM (Majur), Mala Pivara Paunović (Zemun), RazBeerbriga (Bukovac), Sindikat Brewery (Beograd), The Black Turtle (Beograd), Tron (Beograd), Zebrew (Beograd)

20.30

Džez muzičko veče

Alex & the Fergusons

Aleksandra Bijelić Aleksijević – vokal, Kristijan Mlačak – tenor saksofon, Ivan Aleksijević – klavir, Milan Pavković – kontrabas, Petar Radmilović – bubnjevi

Big bend RTS sa specijalnim programom „Džez u vreme Velikog rata“

Trube: Dragoslav Fredi Stanisavljević, Marko Đorđević, Vladimir Krnetić, Nemanja Banović

Tromboni: Nemanja Zlatarev, Kosta Vukašinović, Miloš Radonjić, Ivan Platner

Saksofoni: Maksim Kočetov, Ljubiša Paunić, Kristijan Mlačak, Aleksandar Jaćimović, Bojan Cvetinov

Ritam sekcija: Ivan Aleksijević – klavir, Goran Potić – gitara, Milan Pavković – kontrabas, Branko Marković – kontrabas, Miloš Grbatinić – bubnjevi

Dirigent: Ivan Ilić 
MarketingNajnovije vesti