Dete Foto: pxhere
Društvo

Deca iz Banatskog Novog Sela izbačena iz vrtića u Vladimirovcu, rešenje problema se nazire?

Izvor: 
013info Uto, 06/10/2020 - 14:40Predškolska ustanova „Poletarac“ iz Alibunara je sredinom septembra uskratila pravo boravka jednom broju dece iz Banatskog Novog Sela u svom vrtiću u susednom Vladimirovcu.

Roditelji koji su nam se obratili tvrde da se radi o tridesetak mališana starosti do pet godina. Deca su bila upisana na zakonom propisan način, a neka su u vladimirovački vrtić išla i duže od dve godine. Otkaz gostoprimstva roditelji nisu dobili zvanično, u pisanoj formi i sa obrazloženjem, već neformalno, preko poruke u vajber grupi u kojoj vaspitačice komuniciraju sa roditeljima.

„Zamolili smo direktora ’Poletarca’ Grujicu Ilića da nam da nedelju dana vremena kako bismo se snašli i zbrinuli decu, ali nam je odgovorio da se obratimo za pomoć Pančevu, jer je vrtić na teritoriji Alibunara“, priča Bojana Mirković, čija je devojčica prethodne dve i po godine boravila u vrtiću u Vladimirovcu bez ikakvih problema.

Dodaje kako i ona i suprug rade, njihovi roditelji takođe i nemaju kome da ostave dete. Bojana je trenutno na godišnjem odmoru kako bi čuvala devojčicu dok se nešto ne reši.

„Dosta nas iz Novog Sela je dovodilo decu u Vladimirovac, jer je on na šest kilometara od naših kuća. Pančevo je udaljeno 18 kilometara, što znači da bi trebalo da prelazimo 72 kilometra dnevno kako bismo odvodili i dovodili decu. Osim toga pitanje je da li uopšte ima mesta u pančevačkim vrtićima“, objašnjava Bojana.

Jelena Šarac je svoju petnaestomesečnu kćerkicu svega nedelju dana odvodila u vrtić u Vladimirovcu.

„Sada je povremeno čuvaju moj otac i svekrva, jer su u suprotnim smenama. Suprug radi po smenama, a ja sam sada prva dok traje korona, ali kada to prođe ne znam kako ćemo da se snađemo“, kaže Jelena.  

Bojana i njen suprug Dalibor su na pisa nu molbu za pomoć od Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja dobili odgovor da je svaka lokalna samouprava po zakonu dužna da subvencioniše boravak dece u vrtićima, bez obzira što dolaze s teritorije druge opštine, kao i da Pančevo nema zakonskog osnova da plaća Alibunaru troškove boravka novoseljanskih mališana u vladimirovačkom vrtiću.

Dvadeset dana je prošlo od izbacivanja dece iz vrtića. Zvanično nema nikakvih pomaka, ali nezvanično ima nagoveštaja da će zakonski osnov za plaćanje boravka ipak biti pronađen. To pokazuje da je za Opštinu Alibunar sve vreme problem bio novac. Tek kad se to pitanje reši na scenu stupa društvena briga o porodici.  

Danas smo od predsednice Opštine Alibunar Zorane Bratić dobili informaciju da će problem biti rešen, da je postignut dogovor sa pančevačkim gradskim vlastima, te da će deca naredne nedelje biti u vrtiću. Detalji ovog sporazuma nam, za sada, nisu poznati.

Ostaje i pitanje da li Banatsko Novo Selo sa preko 6.000 stanovnika i više od 200 dece starosti do četiri godine zaslužuje sopstveni vrtić, kako ti ljudi ne bi sebe i svoje potomstvo izlagali ovakvim poniženjima i maltretiranju? Ivanovo, iako četiri puta manje je takav objekat dobilo.    

 
MarketingNajnovije vesti