TeTo Foto: Gazprom energoholding Serbia TeTo Pančevo
Društvo

Đedović u TE-TO Pančevo: Značajno postrojenje za naš energetski sistem

Izvor: 
Tanjug/RTV Vojvodina Pon, 20/03/2023 - 18:34Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas Telmoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo, prvu gasno-parnu elektranu u Srbiji. "Proces zelene energetske tranzicije nezaustavljivo teče, a cilj je energetska sigurnost uz zdravu životnu sredinu. TE-TO Pančevo doprinosi ostvarenju tog cilja. Način rada elektrane i savremena tehnologija doprinose uštedi u potrošnji goriva, čime se smanjuje emisija štetnih gasova i do 50 odsto u odnosu na zasebnu proizvodnju toplotne i električne energije, rekla je Đedović, saopšteno je iz ministarstva.

Ministarka je podsetila i da TE-TO Pančevo celokupnu proizvodnju električne energije treba da isporučuje u energetski sistem Srbije, čime značajno doprinosi energetskoj sigurnosti naše zemlje, imajući u vidu da je planirano da tokom 2023. godine isporuči 1.400 gigavat-sati električne energije.

"Veoma značajno postrojenje za naš energetski sistem koje je počelo sa radom u jeku energetske krize i jeku grejne sezone. Do sada je Elektroprivreda Srbije preuzela 460 gigavat-sati, što je važno za stabilnost i pouzdanost našeg elektroenergetskog sistema. Naš cilj je da iskoristimo gas kao tranzicioni energent. S obzirom da će tranzicija na obnovljive izvore energije potrajati, u međuvremenu su nam potrebni stabilni izvori poput ovog gasnog postrojenja, izvori koji su značajni i sa aspekta zaštite životne sredine", kazala je Đedović.

TE-TO Pančevo je počeo sa radom u oktobru prošle godine.

Reč je o jednoj od najkompatibilnijih elektrani ovoga tipa u Evropi, jer je izgrađena na svega dva hektara površine, u koju je Gazprom Energohoding Srbija investirao 196 miliona evra.

 
MarketingNajnovije vesti