Foto: Gradska uprava
Društvo

Delegacija Ambasade Slovenije u Pančevu

Izvor: 
Gardska uprava Pet, 05/08/2016 - 12:32PANČEVO, 5. avgust - Danas je grad Pančevo posetila delegacija Ambasade Republike Slovenije, koju su činili gđa Mateja Norčič Štamcar, zamenica ambasadora Slovenije u Beogradu, Goran Križ, opunomoćeni ministar i ekonomski savetnik i Snežana Goršek, saradnica u Ambasadi. Uvažene goste je u ime lokalne samouprave dočekao gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov sa saradnicima – gradskim menadžerom Aleksandrom Farkašem i predstavnicama Sekretarijata za privredu i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Pančeva. Sastanak je organizovan u saradnji sa Udruženjem Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina“ u Pančevu i njegovim predsednikom Josipom Veberom.

Gradonačelnik Saša Pavlov predstavio je kulturne, privredne i investicione potencijale, investicije i planove koji su u toku u gradu Pančevu i istakao da nam je u interesu da proširimo ekonomsku saradnju sa Slovenijom, sa kojom grad ima kulturnu saradnju posredstvom društava i ustanova kulture, osnovnih škola i saradnju u oblasti energetike sa Ljubljanom, tako što je u martu mesecu potpisan Memorandum između Grada i preduzeća JP Energetika Ljubljana.

Slovenački Ptuj bratimljen je sa tri pančevačke osnovne škole: „Đura Jakšić“, Miroslav Mika Antić“ i „Olga Petrov“ Banatski Brestovac, a ostvarena je i saradnja između Biotehničke škole iz Ptuja i Ekonomsko-trgovinske srednje škole „Paja Marganović“ iz Pančeva.

Gradonačelnik je naglasio da se gradovi Ptuj i Pančevo dobro uklapaju i kada je reč o kulturnim i privrednim prilikama i da se ide u pravcu nadogradnje i proširenja saradnje, te da, sem povezivanja kulturnih i obrazovnih instutucija, postoji volja i želja da se povežu pančevački privrednici i potencijalni slovenački investitori.

Gđa Mateja Norčič Štamcar zahvalila je gradonačelniku na prijemu i izrazila zadovoljstvo povodom posete Pančevu i povodom aktivnosti Gradske uprave i Udruženja Slovenaca, koji čine značajne korake u pokretanju i ostvarivanju kulturne i privredne saradnje Pančeva i Republike Slovenije.

Foto: Gradska uprava
delegacija-slovenije-kod-gradonacelnika-sase-pavlova.jpg

Predstavnici Ambasade Slovenije istakli su da su odnosi između Srbije i Slovenije veoma dobro razvijeni i dinamični i da je Srbija druga po slovenačkim investicijama. Robna razmena iznosi 1,15 milijarde evra i Slovencima u tom smislu mnogo znači približavanje naše zemlje Evropskoj uniji. Investicije Republike Slovenije u Srbiji iznose 1,2 milijarde evra, a Srbija je, takođe, trenutno na osmom mestu kada je reč o slovenačkom poslovanju, u čemu Slovenci vide veliki potencijal.

Područja interesovanja Slovenije su zaštita životne sredine, informacione tehnologije, infrastruktura, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, turizam, a prvi prioritet je, kako su predstavnici Ambasade Slovenije istakli, ekonomska saradnja, i u tom smislu dogovoreno je intenziviranje saradnje s jeseni, u vidu organizovanja poslovnog skupa sa „B2B“ sastancima, uz uključivanje Slovenačkog poslovnog kluba koji radi u Srbiji, Privrednog saveta grada Pančeva i pančevačkih kompanija.
MarketingNajnovije vesti