Utva avio industrija
Društvo

Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao Tip sertifikat za Utvin avion Sova

Izvor: 
RTV Vojvodina/Tanjug Sre, 24/05/2023 - 16:49Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je, nakon šest godina razvoja i ispitivanja, izdao potvrdu o Tipu za jednomotorni avion niskokrilac Utva 75A41M-Sova, priznanje koje potvrđuje da taj avion domaće proizvodnje ispunjava sve sigurnosne standarde i tehničke zahteve u vazduhoplovstvu.

Time je srpska vazduhoplovna industrija stavljena na mapu zemalja koje su uspele da sertifikuju letelicu sa četiri sedišta.

To je veliki uspeh za srpsku avio-industriju i priznanje posvećenom timu inženjera i svima koji su bili uključeni u razvoj ovog aviona, navode iz Direktorata.

Takođe ističu da dodela Tip sertifikata otvara mogućnosti za izvoz aviona na globalno tržište i jača reputaciju ovog aviona kao pouzdanog aviona za obuku i doprinosi daljem razvoju srpske avio-industrije.

Takođe, fabrika aviona u Pančevu Utva je objavila je da Sova dobila Tip sertifikat broj 001, čime je i zvanično pokazano da je avion siguran za upotrebu po važećim pravilima i standardima za bezbednost saobraćaja.

"Ovo je veliki uspeh Utva-avio industrije i Direktorata civilinog vazduhoplovstva Republike Srbije i stavlja srpsku vazduhoplovnu industriju na mapu zemalja koje su uspele da sertifikuju letelicu sa četiri sedišta.

Ovaj sertifikat dolazi 44 godine nakon poslednjeg sertfikata koji je dobila Utva-75, a prvi je sertifikat koji je izdat u Srbiji u modernom dobu".

Čestitamo svim inženjerima, tehničarima i mehaničarima koji su radili na projektovanju, proizvodnji, kontroli kvaliteta i logistici da bi ovaj projekat bio priveden kraju, poručili su iz Utve.

UTVA-75A41M SOVA je modernizovana verzija aviona UTVA-75, namenjena za početnu obuku i selekciju, aero-taxi usluge, sportsko letenje, turizam i drugo.

Može da se koristi za izviđanje i fotografisanje iz vazduha, kao i da nosi lako ili vežbovno naoružanje, uz ugradnju odgovarajuće opreme.

Sova je jednomotorni avion, niskokrilac, potpuno metalne konstrukcije tipa poluljuske, sa četiri sedišta u konfiguraciji side-by side u dva reda, sa fiksnim stajnim trapom.

Kabina je široka 120 cm (47 inča), sa podesivim sedištima, pedalama za pilota i studenta/kopilota i dosta prostora za putnike.

 
MarketingNajnovije vesti