Od srede 8. juna počinje primena Zakona o upravnom postupku

Do dokumenata bez čekanja u redu

Pančevo, Uto, 31/05/2016 - 09:10
Ivana PredićOd srede 8. juna počinje primena Zakona o upravnom postupku i sva dokumenta građani će moći da dobiju kroz takozvani jednošalterski sistem, prenela je RTS.

Sve opštinske i gradske uprave u Srbiji će od tada imati obavezu da počnu primenu tri člana Zakona o upravnom postupku, koja se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija.

To će doprineti da građani ostvare značajne uštede samim tim što neće biti u obavezi da dostavljaju dokumenta kao što su, na primer, uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih.

„Jednošalterski sistem ne znači da vi dođete na jedan univerzalan šalter i sve završite, već da dođete na šalter na koji treba da dođete za uslugu koju ste želeli – na primer, ako ste hteli dete da upišete u vrtić, doći ćete u predškolsku ustanovu ili na portal elektronske uprave", objašnjava direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

Baze podataka nisu kompletirane, pa je moguće da pojedini građani neće moći odmah da dobiju željeni dokument. Pojednostavljivanje vađenja dokumenata građanima će doneti ogromno olakšanje.

„Ovde će zakon omogućiti razmenu dokumenata, a mi se trudimo da to pospešimo i kvalitetom tako da cela usluga bude onlajn", ističe Stojanović.

Promena načina rada i organizacije uprave neće biti od koristi samo građanima, već će olakšati i rad i službenicima.
MarketingNajnovije vesti