Dolovo Budi deo prirode Foto: Bojan Vojnov
Društvo

DOLOVO: Školarci na radionici „Budi deo prirode“

Izvor: 
013info Čet, 28/10/2021 - 08:39Nedavno su učenici dolovačke škole realizovali edukativni izlet pod nazivom „Budi deo prirode“ kao deo projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“. Tu radionicu organizaovalo je udruženja „Srbija moj dom“, a deca su imala priliku da se najpre u prostorijama Doma kulture „25. maj“ u Dolovu upoznaju sa postavkom izložbe „Vetar, pesak, čovek“ – Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva. Đaci su imali jedinstvenu priliku da izložbom prošetaju kroz vekove i upoznaju se sa Deliblatskom peščarom, njenim postankom i delovanjem čoveka na ovim prostorima.

Nastavak druženja preselio se na Leanku, posetom zapadnog dela SRP Deliblatska peščara – lokalitet Volovske paše, gde su đaci kroz šetnju stazama jelena i košuta kroz različite edukativne radionice imali priliku da se upoznaju sa jedinstvenim predelima Deliblatske peščare, biljnim i životinjskim vrstama, dok su kroz praktične eko radionice naučili kako se čuva priroda i koliko je ovaj rezervat prirode bitan za očuvanje. Sa vidikovaca Volovskih paša đaci su posmatrali i ples vetrenjača i najveći vetropark u Srbiji „Čibuk 1“ saznavši kako se proizvodi struja zahvaljujući energiji vetra i obnovljivim izvorima energije.

Uvidevši negativan efekat čoveka na prirodu dolovački đaci su samoinicijativno krenuli u  akciju prikuljanja ambalažnog otpada, postavljajući pitanje zašto čovek ne vodi dovoljnu brigu o prirodi.

Šetnjom dinama ove poslednje oaze uz ekološke časove, đaci su po obilasku rezervata posetili crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Leanci, kao i salaš porodice Brzovan, gde su uz domaću lenju pitu i bundevaru imali prilike da čuju i slatku priču o proizvodnji meda i značaju očuvanja pčela, ali i da popodnevno druženje upotpune u društvu konja i domaćih životinja.

Na osnovu impresije i doživljaja sa izleta i ekoradionica iz Deliblatske peščare đaci će u naredne dve nedelje imati priliku da se na literarnom konkursu takmiče za najlepšu priču pod naslovom „Veliko srce za poslednju oazu“. Nakon proglašenja najlepših radova, učenicima će se uručiti diplome, a u prostorijama OŠ Aksentije Maksimović iz Dolova imaće i priliku da pogledaju dokumentarne filmove o Deliblatskoj peščari i zaštiti životne sredine.

Koordinator projekta, mast. inž. polj. Bojan Vojnov ovom prilikom je najavio i veliku akciju čišćenja zapadnog dela Deliblatske peščare koja je predviđena za 7. novembar, kao i foto konkurs „Ja volim prirodu, a ti“, koji je namenjem mladima uzrasta od 15 do 30 godina, a koji traje do 18. novembra, najbolje fotografije iz oblasti zaštite životne sredine po završetku konkursa biti nagrađene.

Projekat „Deliblatska peščara budućim generacijama” sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine, a i uz podršku kompanije Vetroelektrane Balkana, Vojvodina šume, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, MZ Dolovo, Doma kulture „25. maj“ Dolovo i OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

 
MarketingNajnovije vesti