Društvo

Dom zdravlja Pančevo preventivnim pregledima i predavanjima obeležava Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Pančevo, Sre, 13/11/2019 - 06:09
Ivana Vlajovic


U svetu se 14. novembar obeležava kao dan borbe protiv šećerne bolesti, a tim povodom Dom zdravlja Pančevo organizovaće akciju preventivnih pregleda za zaposlene u Mašinskoj školi i predavanje za učenike ove ali i Tehničke škole u četvrtak od 8 do 10 časova.

Pančevački Dom zdravlja je obeležavanje Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti počeo 13. novembra predavanjem dokorke Zorice Sokić na temu šećerne bolesti za pacijente koji boluju od ove bolesti kao i za osobe koje su u visokom riziku za nastanak dijabetesa, ali i akcijom provere šećera u krvi (šećer našte, 2 sata posle jela i HbA1c (tromesečni prosek)). Nakon predavanja, organizovan je i razgovor sa lekarima koji rade u Savetovalištu za dijabetes Anom Mitrić, Zoricom Sokić i Milom Škurtić.

Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti Dom zdravlja koristi priliku da skrene pažnju i interesovanje javnosti, pre svega, na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdavstvenih i socijalnih posledica. Šećerna bolest je najučestalija bolest žlezde sa unutrašnjim lučenjem. To je kompleksno oboljenje u čijoj osnovi se nalazi poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, masti i belančevina i koje je najpoznatije po stalno povišenim vrednostima šećera u krvi, navodi se na sajtu ove ustanove.

Iz Doma zdravlja Pančevo poručuju da je pravilna ishrana, dozirana fizička aktivnost, kontrola stresa, život bez duvanskog dima i poznavanje genetske predispozicije osnovni preduslov za prevenciju šećerne bolesti.
MarketingNajnovije vesti