Foto: Printscreen/Turistička organizacija Opštine Kovačica
Društvo

Dom zdravlja u Kovačici dobio dva ultrazvučna aparata

Izvor: 
Aleksandra Vlajić / RTV Sre, 15/12/2021 - 17:46Zahvaljujući IPA projektu sa Rumunijom pod nazivom „Povećanje kvaliteta medicinskih usluga za prekogranične zajednice“, Dom zdravlja u Kovačici dobio je dva ultrazvučna aparata. Dom zdravlja danas je obišla ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Novi ultrazvučni aparati su ono što je nedostajalo i sada građani opštine Kovačica mogu neophodne analize da urade u svom Domu zdravlja.

"Dobili smo dva ultrazvučna aparata. Jedan je na ginekologiji gde će se raditi pregled trudnica i abdomena kod žena,drugi je na pedijatriji i koristiće se za pregled kukova kod dece. To zaista znači svima, jer naši meštani neće morati da idu do Pančeva, koji je nekih 30 km odavde, smanjiće se gužve i biće lakše i majkama i deci", kaže Predrag Vinković, direktor Doma Zdravlja u Kovačici.

Projekat prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, a koji se tiče povećanja kvaliteta medicinskih usluga vredan je blizu 420.000 evra od toga je opština Kovačica za nabavku, novih aparata, dobila 120.000 evra.

"Zadovoljna sam što smo ovaj projekat uspešno realizovali I što je modernizovana zdravstvena oprema u Opštini Kovačica, koja je I Opština koju bi mogli nazvati Еvropa u malom. Nadam se da ćemo imati još ovakvih lepih projekata koji produbljuju saradnju između dve zemlje,dva naroda", kaže Silvija Davidoju.

Značaj ovakvih projekata je osim nabavke opreme i povezivanje sa drugim zemljama, razmena i edukacija lekara što je možda i najvažnije smatra pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Mi ćemo u okviru pristupnih programa Evropske Unije sledeće godine imati na raspolaganju više od 80 miliona evra za IPA projekte prekograničnih saradnji, koje će značajno doprineti poboljšanju zdravstvene zaštite u svim segmentima. Mi to radimo sa Rumunijom, Mađarskom, Hrvatskom i sa svima koji žele saradnju sa našom zemljom a mi smo svakako otvoreni za saradnju sa svim zemljama regiona", napominje Gojković.

Inače, Pokrajinski sekretarijat će u narednoj godini odvojiti sredstva za kompletnu obnovu ambulante u Idvoru, što će dodatno poboljšati zdravstvenu uslugu u Opštini Kovačica.

 
MarketingNajnovije vesti