Donacija za Kovin Foto: promo
Društvo

Donacija za Kovin

Izvor: 
013info Sre, 10/11/2021 - 15:44U okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom KOVID-19 u 18 lokalnih samouprava”, dodeljena je tehnička oprema u vidu tablet računara, laptopova, štampača i druge IT opreme osnovnim školama, lokalnim samoupravama i domovima zdravlja u Kruševcu, Kovinu i Loznici.

Opština Kovin je u sklopu donacije dobila dva laptop računara i jedan multifunkcionalni uređaj, kao i obezbeđivanjem individualnih priključaka na vodovodnu mrežu za 60 porodica na području opštine Kovin.

- Zahvaljujemo se svima što su nam omogućili da budemo jedna od 18 opština koja je imala priliku da dobije tehničku opremu koja će nam veoma značiti u budućnosti kao i na ugovoru, odnosno Sporazumu koji se odnosi na 60 priključaka za vodu, a koji su namenjeni porodicama iz romske nacionalne manjine. To će značajno poboljšati kvalitet i standard njihovog života. Opština Kovin je usvojila  Lokalni akcioni plan 2021 - 2023. i odvojila četiri miliona dinara za poboljšanje uslova stanovanja, obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja za romsku nacionalnu manjinu. Verujem da ćemo učestvovati u narednim projektima jer je ovaj, konkretan, projekat dao izuzetne rezultate na terenu, a ljudi su veoma zadovoljni jer im je direktno pomogao i uticao na bolji životni standard – izjavio je Ratko Mosurović, zamenik predsednice Opštine Kovin.

Projekat sprovodi Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Takođe, partneri na realizaciji ovog projekta su udruženja Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija

 

Unapređenje veština u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i podrška obrazovnom ishodu dece u 10 opština u Srbiji je samo jedan od ciljeva projekta. Svaka od 10 osnovnih škola koje učestvuju u projektu će dobiti po 20 tablet računara, koji će nakon završetka projekta, postati deo digitalne biblioteke škole. S druge strane, donacija tehničke opreme lokalnim samoupravama i domovima zdravlja, unaprediće tehničke kapacitete relevantnih institucija na lokalnom nivou i poboljšanje prikupljanja podataka tokom pandemije KOVID-19.

- Tokom prošle godine pokrenuli smo različite projekte na osnovu inicijativa partnerskih gradova i opština, u cilju suzbijanja negativnih posledica virusa KOVID-19, sa posebnim fokusom na marginalizovane grupe. Iza nas je pet različitih projekata, a više od 18000 porodica je u proteklih godinu i po dana dobilo podršku zahvaljujući našem programu. Nadamo se da će i ova donacija uticati na poboljšanje uslova rada u jedinici lokalne samouprave, kao i u osnovnoj školi. U saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, već danas nastavljamo sa planiranjem realizacije novog projekta u ovoj oblasti, te postoji mogućnost da ćemo se u narednom periodu vratiti u neke gradove sa nekim novim inicijativama, koje su u skladu sa potrebama njegovih stanovnika - izjavio je Robert Bu, Vođa tima u programu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Projekat se realizuje na području 18 jedinica lokalne samouprave i to: Nova Crnja, Zvezdara, Kruševac, Kraljevo, Loznica, Bor, Niš, Vranje, Pirot, Vladičin Han, Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Topola, Valjevo, Kanjiža i Alibunar.

 

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i  drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, sa ciljem da se poboljša institucionalna struktura za međusektorsku saradnju i sprovođenje Nacionalne Strategije za socijalno uključivanje Roma na lokalu, da se poveća zaposlenost Roma i drugih marginalizovanih grupa, da se poveća primena rodno osetljivih mera protiv diskriminacije i da se poboljšaju uslovi za suočavanje sa posledicama KOVID-19 pandemije.
MarketingNajnovije vesti