MInistar Zoran Đorđević printscreen
Društvo

Đorđević konstatovao propuste u radu Centra za socijalni rad u Alibunaru i zatražio hitnu odgovornost nadležnih

Izvor: 
RTS Pet, 14/02/2020 - 19:01Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je nakon uvida u izveštaj Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, o izvršenom inspekcijskom nadzoru u oblasti socijalne zaštite koji je izvršen nad radom Centra za socijalni rad u Alibunaru, konstatovao da ima mnogo propusta u radu i zatražio hitnu odgovornost nadležnih, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

 

Navedeno je da je komisija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu izvršila nadzor nad radom stručnjaka i inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad opštine u Alibunaru, na osnovu analize stručne i druge dokumentacije sadržane u dosijeu i intervjua sa angažovanim stručnjacima organa starateljstva.

Kako se dodaje, analizom je utvrđeno da je u vršenju javnih ovlašćenja Centar za socijalni rad u Alibunaru u radu u konkretnom slučaju porodice iz Novog Kozjaka, načinio niz propusta.

"Postupanjem stručnjaka organa starateljstva prekršeni su važeći propisi i elementarni standardi stručnog rada, i time i nedovoljno zaštićeni interesi dece. U izveštaju se navodi da je preduzeta aktivnosti na organizovanju zaštite dece i njihovom zbrinjavanju", piše u saopštenju.

Ističe se da je direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru, kao odgovorno lice Centra, dužan da preduzme sve aktivnosti na obezbeđivanju zakonitosti rada i poštovanju standarda stručnog rada.

Takođe, ističe se da je neophodno da se obezbedi preduzimanje pravnih mera i postupaka iz okvira sadržaja javnih ovlašćenja organa starateljstva s ciljem realizacije zaštite dece, kao i da se u daljem radu ustanove obezbedi dosledna primena zakona i propisa donetih na osnovu zakona, prevashodno u vezi ovlašćenja koja organ starateljstva ima kada odlučuje o zaštiti porodice i njenih članova.

"Ne smemo dopustiti da bilo čijom greškom deca ispaštaju. Uložićemo maksimalne napore kako bismo ovim mališanima obezbedili bolje uslove za život", istakao je Đorđević.

Podseća se da je Ministarstvo, nakon emitovanja priloga na Radio televiziji Srbije o mališanima iz Novog Kozjaka zatražilo od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti i Zakonu o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, centri za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
MarketingNajnovije vesti