Čekić sud Foto: pixabay
Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije

Dostupnost pravu i pravdi neravnopravna i zabrinjavajuća

Izvor: 
Beta Uto, 17/05/2016 - 08:49


U pravosuđu u Srbiji zabeleženi su određeni pomaci, kao što je izrada Pravilnika koji se odnose na vrednovanje rada nosilaca pravosudnih funkcija i brže rešavanje starih predmeta, ali je mreža sudova problematična, neravnopravna dostupnost pravu i pravdi zabrinjavajuća, a postoji i problem uticaja izvršne vlasti, posebno u komentarisanju sudskih slučajeva, rečeno je na predstavljanju izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije.  

Urađeno je, između ostalog, donošenje pravilnika koji se odnose na vrednovanje i rada nosilaca pravosudnih funkcija a koji bi trebali biti ranije doneti. Ja neću da govorim da li je Savet zadovoljan tim pravilnicima, treba sačekati i posmatrati. Brže se rešavaju stari predmeti. Predmet do pet godina ubrzano se rešavaju za četiri odsto, a za predmete starije od 10 godina rešavanje je ubrzano za 12 odsto. To je nešto što ohrabruje”, rekla je na konferenciji za novinare u Medija centru članica Saveta Jelisaveta Vasilić.  

Ona je kazala da je problem ranije bio to što su predsednici suda bili dugo u v. d. stanju, kao i da je Savet insistirao da se to reši, jer je to način na koji se korumpiraju sudije. „Sada u ovom trenutku imamo izabrane sve predsednike, osim u šest sudova”, navela je Vasilićeva i dodala da je dobro i što je donet Zakon o suđenju u razumnom roku.

Jelsaveta Vasilić je rekla da u Srbiji ima duplo više sudija, nego što je to slučaj u evropskim zemljama, te da je prosečan prijem predmeta u Srbiji po sudiji 340, dok je u Evropi 850 predmeta.

Opširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti