Dr Slađana Kovačević
Društvo

Dr Slađana Kovačević: Pristup pacijentu je najbitniji

Izvor: 
013info Sub, 17/04/2021 - 21:25

Članovi Fejsbuk grupe „Pančevci o zdravstvu u gradu” u martu su za najboljeg urologa u Pančevu izabrali dr Slađanu Kovačević, načelnicu urologije Opšte bolnice Pančevo.

Slađana Kovačević je rođena u Vršcu. Osnovnu školu je završila u Alibunaru, a srednju, Medicinsku školu „Stevica Jovanović” u Pančevu.

Ponosna što sam završila srednju medicinsku, jer mi je kasnije kroz posao to znanje mnogo značilo. Medicinski fakultet završila sam u Beogradu – priča nam dr Slađana Kovačević.

Radila je u starčevačkoj ambulanti, zatim u Službi hitne medicinske pomoći u Pančevu.

Željenu specijalizaciju urologije završila je u Beogradu, a kao najbollji specijalizant generacije koja je tada bila na Urološkoj klinici dobila je i nagradu fakulteta.

Motiv da specijaliziram urologiju je prvenstveno to što je to hirurška grana koja ima i dosta endoskopije, dijagnostike koju sam urolog radi, konzervativnog lečenje raznih bolesti koji su izazov. Nakon završene specijalizacije urologije upisala sam specijalističke akademske studije koje traju godinu dana, zatim nastavila sa doktorskim studijama iz rekomstruktivne hirurgije, koje bi trebalo da završim do proleća sledeće godine. Počela sam da se usko bavim uro/ginekologijom spadom bešike kao i nevoljnim umokravanjem, PRP (plazma bogata trombocitima) za mokraćnu besiku kod hroničnih upala mokraćne bešike, zračenih besika i drugih stanja – objašnjava nam ona. 

U Opštoj bolnici Pančevo vodila je prvu akreditaciju, kao i reakreditaciju kada je bolnica akreditovana na sedam godina, a takođe je i PR menadžer bolnice što, kako kaže, sa ponosom radi. 

Svakodnevica jednog lekara koji dežura je naporna. Radite svaki dan, donosite odluke koje su važne za zdravlje i život jedne osobe. Dežuranje je po 24 sata, a nekada se ostaje i duže. Pristup pacijentu je najbitniji i kada je običan pregled ili saopštavanje teških informacija uvek se treba staviti u kožu tog čoveka ili žene – priča dr Slađana.

Trenutno je sve još komplikovanije zbog epidemije.

  Dodatno je sve teže jer smo u teškoj epidemiološkoj situaciji. Infekcija Kovid 19 virusom je sada aktuelna i mi smo u kovid sistemu, ali imamo u zelenu zonu tako da treba sve pokriti. Zasad dobro funkcionišemo i na to sam jako ponosna – ističe ona. 

Kaže da ipak ima vremena za privatan život.

- Uživam sa svojom majkom bez čije podrške ne bih ni ja bila ovakva, u ljubavi, sa prijateljima, kumićem Stefanom. l to su sve tačke iz kojih crpim energiju – objašnjava.

Zanimalo nas je i koliko njoj, kao lekaru, nekome ko je stalno odgovoran za nečije zdravlje i život, znače ovakva neformalna priznanja. 

Želim da se zahvalim Pančevcima, kao i svim ljudima koji su glasali, a nisu iz Pančeva. Mnogo mi znači ova „titula”. Veliki je vetar u leđa znati da ste na dobrom putu, ali i velika obaveza. Hvala mom kolektivu od kojeg sam učila i dalje učim da mogu da opravdam i nadalje „titulu” koju sam dobila –  kaže nam doktorka Slađana Kovačević.

 


MarketingNajnovije vesti