Socijalni program za Stomatološku službu

Dvadeset četvoro zaposlenih napustilo Dom zdravlja

Pančevo, Sub, 02/01/2016 - 10:08
Ivana Predić
Zbog manjeg broja radnika ambulatne u gradskim naseljima biće ugašenePoslednjeg dana 2015. godine, dvadeset četvoro od ukupno 110 radnika Stomatološke službe Doma zdravlja Pančevo, napustilo je ustanovu u okviru državnog socijalnog programa čime je konačno rešen dugogodišnji problem koji je mučio Stomatološke službe širom Srbije. Država je obezbedila novac za otpremnine i sve dugove prema zaposlenima koji treba da budu ispaćeni do kraja januara.

Na socijalni program Ministarstva zdravlja dugo se čekalo, a u međuvremenu nezadovoljni radnici su pravdu pokušali da pronađu na sudu. Naime, od 2011. godine na državnom nivou napravljena je podela (koja u zakonu ne postoji) na ugovorene radnike, koje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje (njih šezdeset devetoro) i neugovorene, koji su sami sebi trebali da zarade plate. Kako to nisu uspevali Dom zdravlja bio je u obavezi da im isplatu naknade, koje su iznosile oko četiri miliona dinara mesečno. Ustanova taj novac nije imala, pa su plate kasnile mesecima zbog čega su se 2014. godine zaposleni u Stomatološkoj službi obratili sudu. Od septembra te godine počela je prinudna isplata zarada što je Dom zdravlja Pančevo dovelo u blokadu pet puta u toku prošle godine. Lokalna samouprava pritekla je u pomoć i obezbedila oko 20 miliona dinara za otplatu dugova kojih ima još, te je budžetom za ovu godinu za stomatologe opredeljeno još 17 miliona.

Dr Dubravka Belošević, stomatolog i predsednica Sindikata „Nezavisnost“, koja je i sama neugovoreni radnik kaže da je poslednji platni listić dobila za januar 2014. godine. Od tada zaradu dobija isključivo preko suda. Iako je rešenje iz Ministarstva stiglo, ona je i dalje neugovoreni radnik i platu će, kao i njenih petnaest kolega morati da zarađuje sama, što može da predstavlja problem.

„Mi kao sindikat smo uspeli da zadržimo petnaest ljudi, tako što smo izdejstvovali da se nekoliko sestara prebaci na Opštu praksu, dva lekara na Dečju preventivu...To je moglo da se uradi mnogo ranije da je bilo malo volje od rukovodstva, i da se svake godine zbrine po nekoliko ljudi“, ocenila je dr Dubravka Belošević.

Ministarstvo je napravilo kriterijume za socijalni program prema kojima je sastavljena rang lista. Računao se staž (40 odsto), usluge (30 odsto) i učinak (30 odsto). Navedeni kriterijumi, prema rečima naše sagovornice, nisu pravični, a najviše oštećene medecinske sestre.

„Usluge nisu svim stomatolozima iste. Na Dečjem odeljenju one su raznovrsnije, a neki lekari samo zbog mesta na kojem su radili nisu mogli da budu visoko pozicionirani na rang listi. Takav primer je stomatolog iz Glogonja, koji koliko god da se trudio nije mogao da ima visok učinak jer selo ima tek 1.000 stanovnika. Medicinske sestre su oštećene jer su one podeljene po timovima sa lekarima i ispada da su one automatski morale da odu ukoliko je njihov stomatolog uvršten u socijlani program“, objašnjava doktorka i dodaje da je većina ljudi koji su obuhvaćeni socijalnim programom radno sposobno, sa 15 do 30 godina staža.

Zbog manjeg broja zaposlenih u Stomatološkoj službi, ambulatne u gradskim naseljima biće ugašene, dok će ordinacije u šest sela nastaviti da rade.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti