Društvo

Edukativno-ekološke posete Omoljici i Ivanovu

Pančevo, Ned, 20/03/2016 - 20:29
Mirjana MarićU utorak, 22. marta 2016. godine, povodom Svetskog dana voda, većnik za ekologiju Vladimir Delja, predstavnici JKP Zelenila, JKP Higijene i uredništvo Redakcije časopisa "Ekopedija" biće gosti Mesne zajednice Omoljica sa ciljem obilaska Ponjavice i podsećanja na značaj očuvanja ovog Parka prirode, a već sutradan, u sredu, 23. marta, povodom Svetskog dana meteorologije, posetiće MZ Ivanovo kako bi podržali konačno rešavanje odlaganja komunalnog otpada u ovom naseljenom mestu. 

Sekretarijat za zaštitu životne sredine će članove Ekološke sekcije OŠ ”Dositej Obradović” iz Omoljice i OŠ ”Moša Pijade” iz Ivanova obradovati ”Ekobukvicom”, svojevrsnim ekološkim bukvarom autora Zorana Bukura. O  načinima očuvanja voda i pravilnom odlaganju otpada, najmlađima iz oba sela će poneku zanimljivost ispričati Gordana Vlajić, urednica ”Ekopedije”, periodičnog izdanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine GU Pančevo.

U slučaju lošeg vremena, umesto uz Ponjavicu, edukativno druženje će se održati u prostorijama MZ Omoljica, u Ul. Cara Dušana broj 2, a u Ivanovu u prostorijama MZ Ivanovo u Ul. Borisa Kidriča 9.

Postupak zaštite Ponjavice je pokrenut 1991. od strane Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, kada je doneto Rešenje o zaštiti prirodnog dobra "Ponjavica", dok je Zavod za zaštitu prirode Srbije 1994. godine objavio eleborat "Predlog za zaštitu prirodnog dobra Ponjavica kao park prirode" kojim je ovo dobro kategorisalo u III kategoriju kao značajno prirodno dobro, na osnovu čega je Skupština Opštine Pančevo 1995. godine donela "Odluku o zaštiti parka prirode Ponjavica". Sadašnji upravljač Parkom prirode "Ponjavica" je JKP ”Zelenilo” iz Pančeva koji je zadužen za revitalizaciju, sanaciju, restauraciju i predlog dalje zaštite parka.
MarketingNajnovije vesti