Unsplash
Društvo

Evropska unija deli 35 hiljada besplatnih voznih karata za putovanje širom Evrope

Izvor: 
Time Out/City Magazine Uto, 21/03/2023 - 19:26Ukoliko imate 18 godina i želite da istražite Evropu, ovo bi moglo da vam bude srećno leto, jer Evropska unija deli 35 hiljada besplatnih voznih karata za putovanje Evropom.

U pitanju je projekat pod nazivom DiscoverEU, koji je otvoren za sve one koji će imati 18 godina 1. jula, odnosno za one koji su rođeni između 1. jula 2004. i 30. juna 2005. godine.

Osim toga, aplikant mora da bude stanovnik zemlje članice EU ili zemlje u Erasmus programu, što uključuje i našu zemlju, Island, Lihtenštajn, Severnu Makedoniju, Norvešku i Tursku.

Sve što treba učiniti jeste da se do 29. marta prijavite ovde, popunite podatke o starosti i nacionalnosti i odgovorite na pet pitanja sa više odgovora o EU.

Pored toga, treba napisati i kako planirate da iskoristite besplatnu kartu ukoliko je dobijete, kao i da li nameravate da putujete sami ili da povedete do pet prijatelja sa sobom.

Oni koji dobiju karte moći će da putuju vozom sedam dana mesečno u periodu od 15. juna 2023. do 30. septembra 2024. godine, a dobiće i Evropsku omladinsku karticu koja omogućava brojne popuste na smeštaj, prevoz, hranu i kulturne aktivnosti.

Za svaku zemlju će postojati kvota za dobijanje karte, te će, ukoliko neka zemlja ima manje prijavljenih od kvote, višak karata otići zemljama sa više prijavljenih.

Dobitnici će se birati i na osnovu odgovora u prijavi, a ukoliko bude više prijavljenih od mesta, prednost će dobiti oni koji su se prijavili ranije.

 
MarketingNajnovije vesti