Oči u oči sa političkom korupcijom
Društvo

Feljton "Oči u oči sa političkom korupcijom" na portalu 013info

Izvor: 
013info Pet, 21/01/2022 - 20:16


Portal 013Info objaviće kao feljton pojedine delove publikacije „Oči u oči sa političkom korupcijom“ autora Siniše Jankovića. To je priča o Radnoj grupi MUP-a za 24 sporne privatizacije i druge još spornije priče, kao autentično kazivanje člana Radne grupe.

Publikacija je realizovana u okviru projekta „Suprotstavljanje političkoj korupciji u Srbiji na primeru Radne grupe MUP-a za 24 sporne privatizacije“ koji je realizovala organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Autor publikacije Siniša Janković bio je član Radne grupe i šef tima br. 11 koji su čini inspektori privrednog kriminaliteta Policijskih uprava Čačak i Pančevo. 

Publikacija koja za čitaoce beletristike ima prilično rogobatni, pa i odbijajući naslov, trebala je da ima naslov „Misao je kriva“, po pesmi Milana Rakića „Misao“. Ona je u knjizi citirana na više ključnih mesta, te je za autora bila ideja vodilja. Osim nje, autora su vodile i misli Rakićevog dede Milana Đ Milićevića i Vuka Karadžića. Takođe, pojedine sekvence obogaćene su Kafkinim „Procesom“ i Hemingvejevim „Starcem i morem“. Autor je prilično vešto „razbijao“ surovu stvarnost kriminaliteta koji poražava poštene ljude, na taj način što je u do detalja autentične opise ugradio dva nestvarna lika – Duhovnika i Vedetu. Time je publicističko-esejistička forma pripovedenja dovedena na samu granicu sa književnim delom. Moglo bi se reći da tekst nalikuje krimi romanu, s tim da su događaji stvarni i da su ispričani u prvom licu jednine od strane učesnika i kreatora opisanih događaja.

Imajući u vidu da je autoru ovo prvo delo, moglo bi se reći da je prilično uspešno savlado sve izazove pisanja, o čemu govori i činjenica da se komercijalno izdanje već dve godine prodaje u knjižarskom lancu Delfi.

. . .

„Imam li pravo da za sebe zadržim ono što znam, posebno ukoliko su to saznanja o zlu koje sistematski razjeda zdravo tkivo društva?“ – pita se u uvodu autor, i odgovara: „Da sam sve zadržao za sebe, bio bih saučesnik političke korupcije, uradio bih upravo ono što zameram većini.“ (...)

„Ovo nije teorija ni ogled, ovo nije fikcija ni fantazija, ovo se ne dešava drugima ni daleko od nas. Ovo je živi društveni, kriminalistički i politički fenomen. Realno je i dešava se nama, sada i ovde. Toliko je realno da neki od Vas to na svojoj koži manje, a neki više osećaju. Naravno, dobar procenat je i onih kojima ovo zlo ide na ruku te u njemu ostvaruju svoje najveće uspehe, blagostanje i ličnu sreću.

Rad predstavlja ličnu, time uvek subjektivnu, u nekim delovima emotivnu percepciju ljudskog i neljudskog u vezi sa Radnom grupom. Prve beleške sačinio sam u vreme kada sam se prvi put suočio sa političkom korupcijom. Nisam znao zašto to činim, nesvesno me je nešto na to teralo. Dugo me je nosila ideja da objedinim beleške. Borio sam se sa dilemom da li sva moja saznanja treba da ostanu u uskom krugu operativaca Radne grupe? Pitao sam se i da li imam pravo da pišem ovu priču, a onda sam shvatio da je to moja obaveza, bez obzira na rizik u koji se upuštam. Teško je smoći snagu, ipak, nije nemoguće. Mnogi odustaju pred prvom preprekom, neki nisu spremni da se u rizik upuste, ali uvek je bilo i biće ljudi koji bez kalkulisanja idu pravim putem iako je teži. U koju grupu Vi spadate? U koju grupu ja spadam?“

 

Na kraju, - kaže autor - kada pročitata „Oči u oči sa političkom korupcijom“, ako vam je loše – onda je dobro!

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti