pixabay
Društvo

Formiran tim za borbu protiv narkomanije u školama Južnog Banata

Pančevo, Sub, 08/09/2018 - 11:54
Vladimir Đoković 

 

Na nivou države ministarstva prosvete, zdravlja i lokalne samouprave formirala su Komisiju za borbu protiv narkomanije u školama. A na teritoriji Južnog Banata zatim je formiran multidisplinarni tim koji će se protiv narkomanije boriti u samim školama.

Kooridnator tima je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u čijoj nadležnosti je čitav region a njena zamenica je Aleksandra Perović iz istog zavoda.

Koordinatorka Lazić kaže da je u timu 16 predstavnika iz različitih struktura značajnih za borbu protiv narkomanije u školama. Tu su predstavnici zdravstva, škola, MUP-a,  sudstva i tužilaca, kancelarija za mlade lokalnih samouprava, centra za socijalni rad, psihijatri, pedagozi i psiholozi.

- Članovi tima prošli su 28. avgusta jednodnevnu obuku u Institutu za javno zdravlje Batut koju je organizovala Komisija. Čekamo precizna uputstva da bi počeli da delujemo. U međuvremenu dogovaram termine sa školama. Rad će biti kroz radionice i razgovore, sa učenicima završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolcima. Kao i sa prosvetnim radnicima i roditeljima učenika, kaže koordinatorka Lazić.

Preciznih podataka o prisustvu narkomanije u školama Južnog Banata nema. Ali situacija je zabrinjavajuća je prema istraživanjima na teritoriji Srbije 12 odsto učenika konzumiralo je narkotike a 60 odsto “izjavilo je da lako može da dođe do narkotika”.
MarketingNajnovije vesti