Slava grada 2022
Društvo

FOTO Liturgija, litija i lomljenje slavskog kolača - Pančevo obeležilo Veliku Gospojinu

Izvor: 
013info Ned, 28/08/2022 - 14:19Velika Gospojina, Uspenje Presvete Bogorodice, po kojoj pančevačka Crkva s dva tornja nosi ime odnedavno je i slava grada. Današnjoj liturgiji, litji i lomljenju slavskog kolača prisustvovalo je par stotina građana.

Nakon službe u Svetouspenskom hramu, u kojoj je pored sveštenstva i vernika, učestvovalo i Pančevačko srpsko pevačko društvo rezan je slavski kolač, a zatim su okupljeni krenuli u litiju ulicama Pančeva.

Pred Gradsku upravu stigli su kroz Sokače, prošavši pre toga ulicama Dimitrija Tucovića, Braće Jovanovića, Karađorđevom i Vojvode Radomira Putnika.

Sveštenstvo i narod, dočekali su kum slave Marko Mladenović, sa gradonačelnikom i članovima Gradskog veća, direktorima JKP-ova, i još popriličnim brojem kadrova raznih funkcija.

I pred ulazom u Gradsku kuću obavljen je obred rezanja kolača, a kumstvo slave preuzeo je na sebe Milenko Čučković, član Gradskog veća.

- Uspenje presvete Bogorodice je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Velika mi je čast i zadovoljstvo što i ove godine proslavljamo našu slavu zajedno. Zahvalio bih se i našim sugrađankama i sugrađanima koji svake godine u sve većem broju dolaze da zajedno svečano obeležimo ovaj dan, slavu grada. Nastavljamo tradiciju u skladu sa našom verom i istorijskim nasleđem okupljanja, jedinstva i međusobne ljubavi u našem Pančevu. Od srca Vam želim da slavu proslavite ispunjeni mirom i verom u napredak i sveukupno blagostanje. Sve najbolje želim, vama i vašim porodicama i srećana slava svima koji danas slave. Srećna slava Uspenja Presvete Bogorodice, slava grada i istoimenog hrama - rekao je gradonačelnik Stevanović.

Nakon rezanja kolača vernici su se uputili korz Gradski park prema crkvi, a zvanice na deveti sprat Gradske uprave gde ih je čekao koktel.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti