Društvo

FOTO: Počela je 29. „Slaninijada” u Kačarevu

Pančevo, Čet, 18/02/2016 - 21:14
Mirjana MarićKAČAREVO, PANČEVO - Ljubitelje mesa i mesnih prerađevina, obradovaće vest da je danas, 18. februara počela 29. „Slaninijada” u Kačarevu. U takmičarskom delu od predatih 282 uzorka birane su najbolje slanine u kategorijama: „Domaća slanina”, „Zanatska slanina”, „Industrijska slanina”, „Najdeblja slanina” i specijalna nagrada za slaninu od mangulice.

 

img_1499.jpg

 

Prvo mesto u kategoriji „Domaća slanina” osvojila je Ivana Trajkovski iz Kačareva, drugo mesto Vukašin Vuković iz Kačareva i treće mesto Željko Velinovski iz Kačareva.

U kategoriji „Zanatska slanina” prvo mesto pripalo je Mitru Mariću iz Mačkata, drugo Milošu Pajiću iz Bačkog Petrovca i treće Đorđu Semoviću iz Novog Pazara.

Za najbolju „Industrijsku slaninu” proglašena je slanina mesare „Burjan” Pančevo, drugo mesto je pripalo mesari „Plavi Dunav” Pančevo i treće mesari „Pap” iz Skorenovaca. 

 

img_1541.jpg

 

Najdeblju slaninu napravio je Momčilo Knežević iz Crepaje, a najbolju slaninu od mangulice Mile Filipovski iz Kačareva.

„Kvalitet na ovogodišnjoj „Slaninijadi” je očekivan. Kad je reč o individualnim proizvođačima, kvalitet je tipičan za takvu vrstu proizvodnje. Vidi se da se čuva neka tradicija, da su svinje nešto mesnatije nego što je to uobičajeno za slaninu koja se dobija industrijskom proizvodnjom. To su svinje koje se gaje u domaćinstvima, ali to nije nedostatak ove slanine”, rekao je prof. dr Milan Baltić sa Fakulteta veterinarske medicine.

 

img_1525.jpg

 

Kačarevačka „Slaninijada” jedna je od vodećih grumanskih manifestacija u Srbiji, koja svake godine beleži sve veći broj posetilaca.

 

img_1581.jpg

img_1615.jpg

 

„Kačarevo je poznato ne samo na lokalnoj mapi grada Pančeva i mapi Srbije nego i na internacionalnoj i mislim da je „Slaninijada” jedna od tri najveće manifestacije koja je u ravni sa „Egzitom” i Gučom. Grad Pančevo će uvek pomagati održavanje ove manifestacije, prvenstveno iz privrednih razloga. Ovde dolazi do neposrednog susreta proizvođača i kupaca, i mislim da se ovde dogovaraju poslovi koji će omogućiti malim proizvođačima da i u narednom periodu nastave da se bave ovim i da zarade, za sebe lično, za Kačarevo, za Grad Pančevo i za Srbiju”, rekao je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

img_1466.jpg

 

img_1563.jpg

 

Manifestaciju je svečano otvorio Nenad Šaletić iz Turističkog kluba „Slaninijada” koji je rekao da je Kačarevo ušlo u istoriju jer ima najbolju i najzdraviju slaninu na svetu.

„Krenuli smo pre 29 godina i dostigli smo da od 500 posetilaca imamo više od 100.000 ljudi za četiri dana. Kačarevo je ušlo u mapu sveta, mapu zdrave hrane. Zahvalni smo gradu Pančevu, Mesnoj zajednici Kačarevo i građanima Kačareva koji žive za ovaj dan kada počinje „Slaninijada”. Jer zašto bi domaće proizvode prodavali za mali novac kada možemo našu proizvodnju ovde da unovčimo i da zaradimo barem jednu platu, koju možemo da uložimo u useve za sledeću godinu.”

 

img_1505.jpg

 

Na 29. „Slaninijadi” u Kačarevu zainteresovani kupci mogu da pronađu različite mesne prerađevine visokog kvaliteta. Za čajne kobasice u proseku može se izdvojiti od 600 do 750 dinara. Domaće slanine se prodaju po ceni od 680 dinara pa naviše, domaće kobasice od 480 dinara, pečenice od 650 dinara i suvi vrat od 649 dinara. 

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti