muzej
Restauracija Narodnog muzeja uz podršku NIS-a

FOTO: Svečana sala u svom punom sjaju

Izvor: 
013info Pet, 30/10/2015 - 01:50Svečana sala Narodnog muzeja Pančevo, zvanično je otvorena pred zvanicama i medjima, u četvrtak 29. oktobra, a već od petka, 30. oktobra će biti dostupna za sve zainteresovane posetioce.

Restauracija je obuhvatila Svečanu salu i sve oslikane površine na zgradi, čime su stvoreni uslovi za otvaranje stalne muzejske postavke u ovoj ustanovi kulture. 

svecana_sala_muzeja4.jpg

Ukupna vrednost projekta bila je oko 4 miliona dinara, a projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS, Grad Pančevo i Kompanija NIS a.d.

Konzervatorsko-restauratorski radovi urađeni su tokom 2014. i 2015. godine.

muzej
muzej_2.jpg

 

Gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov obratio se prisutnima:

“Ovo je jedno zaista prelepo zdanje, koje je nastalo 1838. godine. Neka vremena su sakrila lepotu zgrade Muzeja, ali su ovi radovi toj lepoti dali prvobitni oblik. Prostor Svečane sale vredi da bude prezentovan”, rekao je gradonačelnik i dodao:

Radovi su koštali preko 4 miliona dinara, gde je Grad Pančevo učestvovao sa million i po. Međutim, naš plan je da sada radimo na održavanju ovog prostora i na sređivanju ostalih delova zgrade, jer ova zgrada svojom istorijom i lepotom, to i zaslužuje. Ovo neće biti samo prostor za kulturna dešavanja. Ovo će biti prostor koji će imati i svoju ekonomsku isplativost, jer turisti koji obilaze naš grad, imaće želju da vide i dobiju neko novo iskustvo”.

muzej
muzej_1.jpg

Zidno slikarstvo u Svečanoj sali datira iz 1838. godine i predstavlja osnovu kulturnog identiteta Pančeva. Sama zgrada Narodnog muzeja Pančevo je 1948. godine, zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti, proglašena za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

svecana_sala_muzeja5.jpgMarketingNajnovije vesti