Porodica Jovanović Foto: privatna arhiva
Društvo

Godinu dana posle požara, Jovanovići iz Pančeva u novom domu

Izvor: 
013info Pet, 11/02/2022 - 17:41Dom devetočlane porodice Jovanović iz Pančeva, pre godinu dana, izgoreo je u požaru. Od tada žive u lošim uslovima. Zahvaljujući humanitarnoj fondaciji "Srpska bratska pomoć" iz Toronta i drugim organizacijama dobili su kuću u Samošu, gde će se uskoro preseliti.

Sedmoro dece Sandre i Jašara Jovanovića iz Pančeva do sada su živeli u lošim uslovima, bez struje i vode, u premalom prostoru. Požar je doneo dodatne teškoće, ali zahvaljujući humanim ljudima, koji su čuli za njihovu nevolju, preseliće se u trosobnu, veliku kuću, sa baštom i pomoćnim zgradama u Samošu, piše RTS.

"Ja sam morala da živim u to izgoreno do skoro, do oktobra. Deca tu nisu mogla da se greju, bez struje, ni da uče, da se školuju. Preko leta sam mogla nekako i napolju da napunim kadu i veš da operem i da se okupaju, ali kada je došlo hladno vreme to ne može tako da funkcioniše", kaže Sandra Jovanović, majka.

Kanadska organizacija Srpska bratska pomoć je uz pomoć još nekih fondacija, među kojima su Srpska solidarnost, Sveti Sava i Ćirilica, sakupila 14 hiljada evra za porodičnu kuću. Uz to, donirali su i belu tehniku, sanitariju i predmete za pokućstvo.

"Nadam se da smo omogućili ovoj porodici da decu izvede na pravi put, da odrastu normalno. Kuća je na dobrom mestu, u centru sela, prodavnica, apoteka, škola, crkva su na sto metara", kaže Mihajlo Zdravković iz organizacije Srpska bratska pomoć, a donator Nedeljko Joksimović dodaje: "Doniraćemo i krevete, kuhinju i sve drugo što je potrebno. Mislim da je ovo pravi potez. Samo izmamiti osmeh na licu ovoj deci jedan dan ili jedan minut, sreća je za svakog."

Jovanovići sada mogu da zamisle novi život. Deca će promeniti školu, Jašar će nastaviti da radi privremene poslove, a majka sada ima mogućnost da se brine o porodici na adekvatan način.

 
MarketingNajnovije vesti