Borba protiv raka
Društvo

Godišnje od ove bolesti u Pančevu umre šest žena, a izlečiva je ako se otkrije na vreme

Izvor: 
013info/ZZJZPA Pet, 24/01/2020 - 12:55

Svake godine u Juđnobanatskom okrugu od raka grlića materice u proseku oboli 40, a umre 15 žena. Samo u Pančevu od ove bolesti godišnje oboli 20, a umre 6 žena.

Naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Južnobanatski okrug se po broju obolelih nalazi među okruzima sa nižom stopom obolevanja od prosečne stope u Srbiji, dok se po broju umrlih nalazi među okruzima sa prosečnom stopom mortaliteta. Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji.

Najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 55-65 godine, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34 godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 65-69 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 35-39 godine života.

Najefikasnije mere prevencije su:

1.            Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa,

2.            Redovni ginekološki pregledi

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu promenu u ranoj fazi.

„RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE”

 

ZAKAŽITE PREGLED KOD VAŠEG GINEKOLOGA

KOL CENTAR 011/3620000
MarketingNajnovije vesti