Apoteka Higija
Slučaj Apoteke Pančevo

Građani će vratiti milione koji su nestali

Pančevo, Sub, 14/05/2016 - 16:30
Ivana PredićIako je od počteka krize u Apoteci Pančevo, kada je račun ustanove blokiran zbog dugovanja prema veledrogerijama, prošlo više od četiri meseca, pregovori oko reprogama kompletnog duga i deblokade računa se još uvek se vode.

Do sada je bilo različitih ideja, brojnih sastanaka predstavnika lokalne samouprave sa nadležnima iz republičkih institucija, ali do sada konkretnog rešenja nema.

Kako sada stvari stoje, nakon prošlonedeljnih sastanaka sa predstavnicima Unije dobavljača i republičkih ministarstava, celokupan dug od 750 miliona dinara i 250.000 dinara na ime kamata, moraće da plati lokalna samouprava, dakle građani Pančeva.

Kako smo saznali od Melanije Bonin, v. d. direktora Apoteke Pančevo u ostavci, Ministrastvo finansija je strogo podvuklo da novca za deblokadu računa ustanove (460 miliona dinara) nema.

Načelno je dogovoreno da dug plati lokalna samourava na sedam godina, počev od 30. marta 2017. godine. Pozitivno je to što se jedan od naših najvećih dobavljača Phoenix pharma“ odrekao kamete, i tako dao primer i ostalim dobavljačima da učine isto“, izjavila je za naš portal Melanija Bonin i dodala da će se 18. maja u Privrednoj komori sastati predstavnici grada, ministarstava i dobavljači, gde bi trebalo da se dogovori način reprograma duga.

U međuvremenu, 20. aprila, pred izbore u Apoteku Pančevo Ministarstvo zdravlja poslalo je donaciju makedonske kompanije ZEGIN, koja je ustanovi poklonila lekove u iznosu od 100.000 evra. Međutim, prodaja tih medikamenata može se okarakterisati kao humanitarni rad,  jer se lekovi iz donacije ne mogu prodavati već samo izdavati na recept, bez plaćanja participacije. Zarada Apoteke Pančevo je u tom slučaju nula.

I pored  toga što se participacija ne plaća, prema rečima Melanije Bonin, pacijenati slabo svraćaju u državne apoteke, između ostalog i zbog toga što nema svih medikamenata sa pozitivne liste. Drugi lekovi u Apoteci odavno su nestali.

Tokom krize Gradska uprava pomogla je zaposlenima tako što im je isplatila dve plate, markice za prevoz, i odnedavno i zdravstveno osiguranje. Takođe, na prošloj sednici Gradskog veća (6. maj) dogovoreno je da gradska preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad da ustanovi odloži naplatu potraživanja nastalih do 30. aprila ove godine.

Podsetimo, dug Apoteke Pančevo nastao je tokom mandata Branke Milojević, koja je bila na čelu Apoteke Pančevo od 2012. do 2015. godine. Protiv nje i njenog prvog saradnika se još od marta prošle godine vodi istražni postupak pred Višim javnim tužilaštvom u Pančevu. Sumnja se da su oni izvršili veći broj krivičnih dela, koja su sprovodili tokom tri godine naočigled tadašnje vladajuće garniture.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti