Stevanović
Društvo

Gradonačelnik Pančeva apeluje na prevoznike da preispitaju visinu cene karte za Beograd

Izvor: 
013info Uto, 25/10/2022 - 14:09Povodom odluke Pantransporta da poveća cene karata na liniji Pančevo-Beograd, gradonačelnik Aleksandar Stevanović, izjavio je na konferenciji za novinare održanoj danas, 25. oktobra, kako je ta linija međumesna, što znači da Grad ne može da određuje cenu karte, već isključivo prevoznik.

- Međumesni saobraćaj nije naša zakonska obaveza, to jest, Skupština grada nema mogućnost i obavezu da daje saglasnost i usvoji odluku koja će biti visina cene te karte. To je jedino pravo privatnog partnera koji tu liniju vozi kao komercijalnu.

Dodaje da još prevoznika saobraća na toj liniji i da svi podjednako naplaćuju, a da Grad s tom cenom apsolutno nema ništa.

Osvrnuvši se na objavu na sajtu Pantrasporta da je do povećanja cene karata došlo zbog toga što je Grad prekinuo regresiranje studentskih i đačkih karata na ovoj međumesnoj liniji, Stevanović je rekao:

- Grad je uvodeći javno-privatnog partnera pre svega uveo partnera u obavljanju javne funkcije na teritoriji Pančeva. To se odnosi na prevoz unutar gradskog i prigradskog saobraćaja koji je nama kao jedinici lokalne samouprave zakonska obaveza i to u onom smilsu koji nama omogućava da Skupština daje saglasnost i utvrđuje cenu pojedničanih i mesečnih karata, kazni, karata za određene kategorije, dakle, radnike, đake, studente...

Napominje da je Grad uveo 13 kategorija stanovništva koje ne plaćaju karte.

Takođe, kazao je kako je netačna informacija da Grad ne regresira prevoz studenata sa prebivalištem u Pančevu, a idu u Beograd ili neku drugu jedinicu lokalne samouprave da sturiraju.

- Svake godine Pančevo učestvuje na konkursu koji Autonomna pokrajina Vojvodina sprovodi i po tom konkursu obezbeđuje sredstva i dodatna sredstva iz budžeta, ali za regresiranje studenata, a ne privatnih firmi, pravnih lica. Na taj novac je ove godine ostvarilo pravo 290 studenata.

U 2022. godini reč je o iznosu od 2.160 dinara koje svaki student dobija kvartalno. 

Stevanović je apelovao na sve prevoznike da preispitaju visinu cene mesečne karte i da je prilagode teškoj situaciji u kojoj svi živimo.
MarketingNajnovije vesti