Sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine u Pančevu

Sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine u Pančevu

Društvo

Gradonačelnik Pavlov: Pančevo primer jedne multinacionalne i multikulturalne sredine

Pančevo, Pet, 15/11/2019 - 15:23
Ivana VlajovicU Maloj sali Gradske uprave Pančevo u petak, 15. novembra, održana je sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine na kojoj se govorilo o ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina.

Predsednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Jasmina Karanac istakla je da je Republika Srbija svojim zakonima uspostavila visoke standarde i nivo zaštite prava nacionalnih manjina, dodajući da je puna implementacija tih zakona složen proces koji ima brojne izazove.

Da u zemlji postoje problemi u primeni ovih zakona na lokalu upozorila je Olena Papuga, narodna poslanica i članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koja se osvrnula na stanje u opštini Kula, u kojoj, prema njenoj oceni lokalna samouprava ne funkcioniše baš dobro po pitanju službene upotrebe jezika i pisma, a Savet za nacionalne manjine uopšte ne funkcioniše.

Poslanica Papuga kao i potpredsednica Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine Silvana Baletić podsetile su i na problem koji crnogorska nacionalna zajednica ima u Vrbasu, gde se od 2011. godine vodi bezuspešna borba za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u ovoj opštini, iako su ispunjeni zakonski uslovi za to.

I dok u pojedinim lokalnim sredinama primena zakona „škripi“, Pančevo se, kao primer jedne multinacionalne i multikulturalne sredine, u kojoj na jednom mestu živi 26 nacionalnih zajednica, bar prema izjavi Gradonačelnika Saše Pavlova, zaista trudi da dodatno unapredi, već u ovom trenutku, kako je konstatovao, odavnina prisutan kvalitetan odnos između svih nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Grada.

Osim navedenih, sednici republičkog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova koja je održana u našem gradu prisustvovali su i Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović, pomoćnica ministra u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivana Antić, predstavnica republičkog Zaštitnika građana Dragana Vujkov, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman Zoran Pavlović, narodni poslanici, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
MarketingNajnovije vesti