Društvo

Heti hírösszefoglaló

Izvor: 
013info Uto, 29/12/2015 - 06:55 

A mögöttünk álló hét eseményei főleg a decemberi ünnepek hangulatában zajlottak le. Az év legjobbjainak kihírdetése, jótékonysági akciók, csomagok kiosztása, ünnepségek, és a város díszítése voltak a leggyakoribb témák a polgárok és a városi önkormányzat számára. Ha ehhez hozzátesszük a gazdag művelődési eseményeket – színházi előadásokat, koncerteket, könyvbemutatókat, egyértelmű, hogy az év legvidámabb időszaka áll előttünk.

 

Legújabb

 

Változás a pancsovai Közegészségügyi Intézet élén

Prim. Dr. Ljiljana Lazić, a szociális orvostudomány és egészségügyi menedzsment szakembere lett a Közegészségügyi Intézet új igazgatója. Ezt a funkciót négy even át tölti be az eddigi igazgatónő,  Dr. Mica Sarić Tanasković helyett.

Pancsova város mint munkaadó partner

A pancsovai Városi Önkormányzat helyiségében bemutatásra került a Helyi foglalkoztatási akcióterv eredményének alkalmazása a 2015-ös évre. Az aktív foglalkoztatáspolitika 2016-os programja bemutatása mellett, Pancsova polgármestere, Saša Pavlov kiemelte, hogy a pancsovai Foglalkoztatási Tanács az elmúlt időszakban jó eredményeket ért el.

A kisebbségi nyelvek hivatalos használatban

A Közgyűlés mindenkinek projekt keretében a Városi Közgyűlés képviselői bemutatták Torontálalmáson és Hertelendyfalván a Jogod van, hogy …című kézikönyvet, amely a nemzeti kisebbségek nyelveire lett  lefordítva. A kézikönyv tartalmazza az összes szükséges információt az eljárásról és dokumentumokról, amelyek szükségesek a jogok gyakorlására a városi szervezetekben, gyakorlati útmutatást a  polgárok jogainak megvalósításához, és bemutatja azokat a helyi közösségeket, amelyekben a nemzeti kisébbségek élnek. A Közgyűlés mindenkinek projektum célja, hogy minél több magyar, román, macedón és szlovák nemzetiségű polgártásunkat tájékoztatja és jobban bemutatja a lehetőségeket az anyanyelvük hivatalos használatára Pancsova városi szervezeteiben, valamint serkentse és népszerűsítse a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát. 

Anyagi támogatás a hármas ikrek számára

img_3755.jpg

Saše Pavlov polgármester december 23-án rendezte meg irodájában hagyományos fogadását azoknak a családoknak, akiknek Pancsova területén hármas ikreik születtek. Öt család részesült egyszeres, 60.000 dináros angyagi támogatásban (20.000 dinár gyerekként), a gyerekeknek pedig edés csomagokat osztottak ki. 

Újévi csomagok a Spomenak gyerekeinek

piraeus_bank.jpg

A közelgő karácsonyi és újévi ünnepek előtt a Spomenak Otthonban élő  gyerekeket édes csomagokat örvendeztették meg. Szülői gondozás nélkül élő gyerekek számára való édességeket a Piraeus bank alkalmazottjai által szervezett jótékonysági akció keretében biztositották meg. A csomagokat a Piraeus bank pancsovai igazgatója, Predrag Milosavljević és munkatársai osztották ki a gyerekeknek.

Díjak, elismerések

 

Pancsova legjobb diákjainak díjazása

Pénteken, December 25-én a Városi Közigazgatás helyiségében díjátadó ünnepséget rendeztek, amelyet minden évben Pancsova város és a Mihajlo Pupin Tehetségek Regionális Központja szervez azok tehetségek egyetemi hallgatóknak, akik részt vettek a Központ munkájában, és tanulmányaik során jelentős erdeményeket értek el. Ez alkalommal 18 egyetemi hallgató részesült 30.000 dináros jutalomban.

Anja Crevar és Miloš Stanojević Pancsova legjobb sportolói a 2015-ös évben

anja i milos.jpg

A legjobb csapat titulust a Dinamo Kézilabda klub nyerte el. A legigéretesebb sportolók Andrea Stojadinov és Darko Spasovski. A legjobb csapatra szánt rangos tróféát a Dinamo Kézilabda klub elnöke, Danilo Drndarski vette át. Különdíjat a sport és Pancsova város népszerűsítésére Nemanja Antonov és Milan Gajić, fiatal labdarugó világbajnokok, valamint Dušan Borković, a touring autóverseny európai- bajnoka kaptak.  

A pancsovaiak kétszeres sikere

ivicka-i-ja-glavna.jpg

Polgártársunk, Ivana Orlović első filmje, A kagylók eladója nagy sikert atarott a közönségnél és a zsűrinél, kiérdemelvén így az idei Vízalatti Filmfesztivál legjobb hazai film titulusát. Nagy figyelmet keltett fel Janez Kranjc, Escape című filmje is, amelyet a zsűri különdíjban részesitette.

Kultúra

 

Akárhogy is, blues

img_4819.jpg

Neves színészünk Kolja és Grobovlasnici együttese a pancsovai Apolo csarnokban vendégszerepelt. Ezzel a koncerttel  2015-ös koncertévad az Apolóban le is záródott. A kérdésre hogyan magyarázná meg zenei stílusát,  Pejaković így válaszolt: Akárhogy is, az blues.

Johan szerb szíve című regény bemutatója az Apolóban

Irodalmi estet Veselin Dželetović íróval, az omlódi, dolovai és beresztóci találkozás után, Pancsován is szerveztek. Dželetović a szerzője a Johan szerb szíve című regénynek, igaz történetnek a “Sárga ház”-esetről – Koszovó és Metóhián történő emberi szervkereskedelemről. A regény Betinski verséből ered, egy koszovói szerb rablásának esetéről (1999.), akinek a szívét vették ki. 

A könyv

Az első irodalmi körútja keretében, Vladislav Radak bemutatta harmadik regényét, A könyvet a Bata Mihajlović Galériában. Vladislav Radak diplomált matematikus, néhány díjazott rövid dokumentumfilm rendezője, a Stepenište ifjúsági  műsor szerzője és vezetője, amelyet az RTS tv programján sugároztak 2004-től 2010-ig. Ez mellett még előadó és tudománytámogató, valamint írói szakmában is tevékenykedik.

Költészkedés versekkel

2.jpg

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában színházi-költészeti estet szerveztek Költészkedés  elnevezés alatt. A gyermek Kötlészkedés programban, amelyet nyitott költészeti estnek terveztek, a fehér templomi Vera Radivojević Gyermek- és Ifjúsági Otthon lakói, a cserépaljai Sava Žebeljan Általános Iskola diákjai, a belgrádi Jovan Jovanović Zmaj Gyermekotthon lakói, és a pancsovai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjai vettek részt.

Emil Sfera festményei a gyermek beteggondozó várótermében

sfera_u_dispanzeru.jpg

A szürke falak már nem lesznek szinonímái az orvoshoz menésnek és a beteggondozó várótermének, legalábbis nem a legfiatalabb polgártársaink számára. Amikor a neves pancsovai festőművész, Emil Sfera a nyári hónapokban Dr. Verica Pupin ajánlatára hívást kapott a Strelište iskolai beteggondozóból, hogy találjon ötletes megoldást egy hatalmas falra a folyósón, nem is feltételezte, hogy hamarosan mindegyik gyermek váróterem falait az ő keze munkája díszíti majd.Nyilatkozata szerint, ez a gyerekek visszajelzése segítségével történt, akik azt vallották, hogy az orvoshoz menés mostmár sokkal könnyebb és szebb tapasztalat számukra. 

Az ötödik Újévi vásár

Pancsova város, az Ifjúsági Otthon, a JKP Zelenilo, a JKP Higijena, az Építési és Fejlesztési Igazgatósággal együttműködve, az idén is megszervezi az Újévi vásár rendezményt. A vásár december 27-től 30-ig tart, a belépő díjtalan.

Saša Pavlov és Tigran Kis karácsonyi üdvözlete

Bodog karácsonyi ünnepeket kívánunk mindazok polgártársunknak, akik az ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplik. Békességben, egészségben, szeretetben és örömben töltsétek e legvidámabb keresztyén ünnepet, szeretteik körében. A karácsony hozzon Önöknek egészséget, boldogságot, és minden jót, személyes, családi és szakmai téren.

Saša Pavlov,  polgármester

Tigran Kis, Képviselőház elnöke

 

Fordította: Patek Kerekes Emilia 
MarketingNajnovije vesti