Foto: pixabay
Društvo

I u Pančevu se obeležava Nacionalni dan bez duvana

Izvor: 
RTV/013info Pet, 31/01/2020 - 10:39


Danas se u Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine slogan je "Život bez duvana-za bolju budućnost novih generacija", a cilj je da se skrene pažnja pre svega mladima na štetne efekte upotrebe cigareta kao i na posledice izlaganja duvanskom dimu.

Crveni krst Pančevo u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo, održaće od 12.30 u prostorijama Crvenog krsta Pančevo tribinu pod nazivom „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija” kako glasi i naziv ovogodišnje kampanje.

Trbina je namenjena i prilagođena  mladima  (7. i 8. razred osnovne škole= sa ciljem skretanja pažnje na štetne efekte upotrebe duvana kao i posledice izlaganja duvanskom dimu.

Istraživanja govore da je trećina mladih probala cigarete a petina puši kontinuirano. Uglavnom počinju u prvim razredima srednje škole nekad i ranije. I pored nacionalne kampanje protiv duvanskog dima i ograničavanja upotrebe cigareta ne smanjuje se broj pušača u Srbiji, a lekari upozoravaju da će štetne posledice po zdravlje biti veće nego u prethodnim decenijama jer su promenjene životne navike.

"Ovakvo multifaktorijalno delovanje u smislu sedentarnog načina života ,nedovoljne fizičke aktivnosti,nepravilne ishrane i duvanskog dima jako utiču na kardiovaskularni sistem i na sve druge organe. Kada se sve to uzme u obzir pušenje će mnogo pre narušiti zdravlje sadašnjih generacija u smislu rane pojave kardiovaskularnih i malignih bolesti", rekla je Dr Ljiljana Lazić.

Duvanski dim sadrži više od 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. U Srbiji oko 15 hiljada ljudi prevremeno umre zbog konzumiranja cigareta a ugroženi su i pasivni pušači. Zdravlje narušavaju i ostaci štetnih materija koji se zadržavaju dugo nakon pušenja na odeći, nameštaju u vozilima.

Zavod za javno zdravlje u Pančevu redovno organizuje predavanja po školama u Južnom Banatu o štetnosti cigareta.

"Sada smo uveli i deo predavanja koji se odnosi na nargile i elektronske cigarete. Želimo na taj način da podignemo svest mladima da su svesni činjenice koliko su ovi produkti štetni za njihovo zdravlje i da se snagom svoje volje i snagom informacija izbore da ne počnu da puše cigarete", rekla je Lazićeva.

Cilj je i da oni koji su probali cigarete ne postanu aktivni pušači, a jedan od načina da se to spreči pored naglašavanja štetnosti duvana je promocija zdravog načina života koji uključuje fizičku aktivnost,boravak u prirodi i pravilnu ishranu.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana posebno se apeluje na roditelje da zaštite svoju decu od duvanskog dima, jer mala deca često nemaju mogućnost izbora boravka u prostoru bez duvanskog dima. 
MarketingNajnovije vesti