radnik Foto: pixabay
Društvo

Ima li kršenja radničkih prava u Pančevu i koliko često se zaposleni odlučuju na tužbe pred sudom

Izvor: 
013info Ned, 01/05/2022 - 08:59Nepoštovanje ugovora o radu, odnosno nepoštovanje radnog vremena i iznosa novca koji se za to plaća, najčešći je problem sa kojim se zaposleni u Pančevu obraćaju Savezu samostalnih sindikata, kaže predesednik ove sindikalne organizacije u Pančevu Željko Jelkić, komentarišući stanje radničkih prava u našem gradu povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Jelkić za 013info pojašnjava da je zarada u skladu sa minimalnom zaradom, ali za mnogo veći fond sati nego što bi to trebalo da bude.

“Zna se kako je definisana cena rada i broj radnih sati, međutim to je uvek teško dokazivo zato što se radnici retko odlučuju da tuže poslodavca”, navodi Jelkić dodajući da je to najveći problem.

Osim što se radnici teško odlužuju za pokretanje tužbi, drugi poteškoća je, kako navodi, to što većina zaposlenih koji imaju ovakve probleme nisu članovi sindikata, jer su to obično zaposleni kod poslodavaca, najčešće privatnika, gde nema organizovanih sindikata.

Dodaje da bez obzira na sve, SSS i takve zaposlene servisira, jer smatraju da je to njihova obaveza.

Ipak, prema njegovoj oceni, nepoštovanja prava radnika je nešto malo manje nego što je bilo ranijih godina ali, kako dodaje, još uvek postoji.

Da li ima drastičnih kršenja radničkih prava u Pančevu?

U pojedinim sredinama u Srbiji postoje i drastična kršenja radničkih prava. Jedan od medijski najviše ispraćenih takvih slučajeva je Jura i upravo ispred ove fabrike SSS ove godine organizuje prvomajsko okupljanje, u znak podrške kolegama i koleginicama koji su imali problema sa svojim poslodavcem.

Jelkić kaže i da prema onome što do njih stiže, odnosno prema onome na šta se žale zaposleni, u Pančevu drastičnih kršenja prava nije bilo. Dodaje da Pančevce u suštini muči isto što i radnike u većini drugih gradova u Srbiji.

Kada su u pitanju investitori koji su došli u Pančevo ova sindikalna organizacija je primila neke sitne pritužbe zaposlenih, međutim, to je sve, kako kaže, bilo u skladu sa ugovorima o radu koji su tada potpisali sa poslodavcem.

“Ono što mi pokušavamo to je da smo obavestili investitore i lokalnu samoupravu i radimo na tome da se organizuje i osnaži sindikalna organizacija u fabrikama Severne zone”, ističe predsednik SSS Pančevo.

U prvomajskoj poruci radnicima, on poručuje da bi bilo idealno da se svi zaposleni učlane negde u snidikat i da preko sindikata brane svoja radnička prava.

 
MarketingNajnovije vesti