Vetro turbina Foto: pexels
Društvo

ITM grupa završava gradnju vetroparka kod Pančeva

Izvor: 
Blic biznis Uto, 26/07/2022 - 12:28ITM grupa završava gradnju vetroparka kod Pančeva, snage 120 megavata, i uskoro započinje drugi od 270 MW, na istoj lokaciji, potvrdio je za "Blic Biznis", predsednik grupacije Toplica Spasojević, navodeći da alternativni izvori energije nemaju alternativu i da danas imamo 27 odsto zelene energije.

Pored Vojvodine, cela istočna Srbija, deo oko Kostolca, imaju potencijal za ovakve projekte, a aktuelna situacija sa energetikom samo je dala podstrek novim investicijama.

- Ako se u momentu, kada se sa strujom trguje po ceni od 560 evra po megavatu, u Nemačkoj cena ustalila na 350 evra, onda je to trend koji će malo da padne, ali koji nikada neće da se vrati na one nivoe na kojima je bio. Mi moramo da budemo proizvodnja. Kada imamo struju, ona ne mora da bude obeležena brendom, ona jednostavno uđe u sistem i prodaje se - ocenio je Spasojević.

Kako navodi, ova nova svest kod ljudi je krenula iz Silicijumske doline. Oni su krenuli da kupuju električne automobile zato što su odgovorni prema životnoj sredini, a to se proširilo i na Evropu, posebno na zemlje što je Danska, te druge Skandinavske zemlje, pa i Nemačku, zemlje koje su tradicionalno odgovorne što se tiče životne sredine.

- Taj trend polako dolazi i kod nas. On nije samo ekonomski isplativ ili neka nova paradigma razvoja privrede, nego i nasušna potreba da se na neki način bori sa uvećavanjem toplote i efektima staklene bašte - kaže Spasojević.

Govoreći o novim projektima ITM grupe, Spasojević kaže da godinama sarađuju sa austrijskom firmom koja je najveći proizvođač hidroturbina u svetu, a ujedno je i najveći snabdevač za prečišćivanje otpadnih voda.

- Pokušali smo da spojimo korisno, lepo i efikasno i nadamo se isplativosti. Imamo dva partnera koja su već u tom poslu, a ja ih podržam i ohrabrujem. Očekujemo i stranog investitora kada dođu velike investicije. Imamo ih nekoliko, po jedan iz UAE, Finske i Nemačke. Sada smo završili poslove što se tiče zemlje, projektovanja, inženjeringa.. Dosta je to mukotrpan posao koji traje nekoliko godina. Sada će doći i realizacija koja je malo usporila zbog nemogućnosti isporuke dovoljnog broja turbina, ali u ovom momentu sve ide svojim tokom - otkrio nam je Spasojević.

- Prvi profit očekujemo za 5 do 7 godina kada bi priča i mogla da startuje. Životni vek vetroparka je 20 do 25 godina onda treba da se menja. Videćemo šta će tehnologija da uradi - zaključio je naš sagovornik.
MarketingNajnovije vesti