Pivo u čaši Foto: pxhere
Društvo

Izložba "300 godina pivarstva u Pančevu"

Izvor: 
RTV Vojvodina Sub, 24/12/2022 - 08:55U Istorijskom arhivu Pančeva u toku je izložba "300 godina pivarstva u Pančevu". Na ovaj način Istorijski arhiv pridružuje se obeležavanju značajnog jubileja i podseća na činjenicu da je malo gradova koji mogu da se pohvale ovako dugom tradicijom pivarstva.

Pre tačno tri veka u Pančevu je otvoren prvi pogon za proizvodnju piva na Balkanu. Nakon oslobođenja ovog i okolnih mesta od Turaka Zemaljska administracija u Temišvaru odlučuje da pokrene život u do tada slabo razvijenoj provinciji otvaranjem fabrika i naseljavanjem ljudi vičnih zanatima.

"Biraju da se u sedištima distrikta u Pančevu, Banatskoj Palanci i Karansebešu otvore pogoni za preradu piva i pecara rakije. Daju ugovor Abrahamu Kepišu jevrejinu iz današnje Bratislave da opremi pivare i pecare rakije i 25. maja 1722. godine on daje odgovor da su pivare spremne za proizvodnju", objašnjava Jelena Jakši, arhivista Istorijskog arhiva u Pančevu.

U austrijsko-turskom ratu 1737. godine pivara u Pančevu teško je oštećena ali nastavlja da radi. Imala je kapacitet od 3.300 kofa piva.

"Pivara se razvijala prvo preko zakupaca, zatim kupaca odnosno vlasnika od 1781. Nakon kupovine od strane Valentina Begera 1810. godine pa do kraja Drugog svetskog rata pivara posluje u jednoj porodici, to je porodica Vajfert", kaže Jakši.

U to vreme kapacitet je povećan na 40 hiljada hektolitara piva godišnje uz primenu najsavremenije tehnologije.

Zgrada stare Vajfertove pivare koja je 1948 godine proglašena za spomenik kulture a 1991. za kulturno dobro od velikog značaja pretrpela je velika oštećenja u požaru pre skoro dve decenije.

Sa kakvim se problemima i izazovima suočavala "Vajfertova" pivara i kakva je njena dalja sudbina posetioci imaju priliku da saznaju na Izložbi "300 godina pivarstva u Pančevu" priređenoj u Istorijskom arhivu.
MarketingNajnovije vesti