Veber izložba Foto: prrivatna arhiva
Društvo

Izložba - Svedočanstvo o razvoju železnice u Boki

Izvor: 
Novosti Sre, 26/10/2022 - 17:11Izložba fotografija „Železnica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“ autora Pančevca Josipa Vebera, novinara i publiciste otvorena je u foajeu Dvorane Park, povodom proslave 28. oktobra, Dana grada i oslobođenja nakon Drugog svetskog rata.  Postavku čini 121 fotografija, koliko ima godina od prolaska železnice kroz Herceg Novi, a ranija postavka dopunjena je zahvaljujući saradnji autora sa nemačkim kolekcionarima.

Predsednik hercegnovske Skupštine opštine, Ivan Otović, podsetio je na otvaranju da je prugu 1901. godine izgradila Austrougarska  za potrebe mornarice, a železnica je, premda ukinuta 1968. godine, istorijski, kulturološki i turistički značajna za Boku i Novljane i danas. Trasom uz obalu, kuda su nekada vijugali vozovi, napravljeno je jedno od najlepših šetališta na Jadranu. Kao trag su ostali kameni tuneli, sjajni primeri arhitekture iz tog perioda, naveo je Otović.

On je istakao da železnica danas ponovo povezuje region, zahvaljujući prekograničnom projektu „Ćiro 2“. Taj projekat je osmišljen na osnovu ideje   o valorizaciji nekadašnje uskotračne železničke pruge kroz Herceg Novi, u cilju osavremenjavanja turističke ponude a zasnivajući sve na rastućem interesovanju za biciklizam. Otović je ocenio da su velikog ljubitelja železnice Josipa Vebera, na istraživanje i pisanje podstakli nostalgija i želja da se o železnici nekada i dalje saznaje. To su prepoznali i podržali i u hercegnovskoj Opštini.

Mladi hercegnovski arhitekta Vuk Čvoro, podsetio je da je saradnja sa Josipom Veberom rezultirala obnavljanjem i postavljanjem memorijalnog vagona u Zelenici. Da je železnica početkom 20. veka pozicionirala Herceg Novi na evropskoj turističkoj mapi, kao atraktivnu destinaciju za goste iz Češke, Austrije i Mađarske svedoči porodica Mađar koja je u Zelenici sagradila hotel „Na zelenoj plaži“ čijim otvaranjem počinje razvoj turizma u Boki i Crnoj Gori.

Za železniču prugu kroz hercegnovsko područje, podsetila je Doklestić, napravljeno je šest kameno-čeličnih mostova, mnogo nasipa i useka, dva tunela, desetine metara potpornih, kamenom obloženih ili od kamena slaganih zidova.

Josip Veber iz opravdanih razloga nije prisustvovao otvaranju izložbe ali je ranije objasnio da je fotografije prikupljao više godina iz porodičnih albuma starih železničara, iz gradskih arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, ali i iz železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, LJubljani, Budimpešti i Beču.
MarketingNajnovije vesti