Udruženje „Vardar” Kačarevo
Društvo

JABUKA: Prvi dvojezični komad makedonske zajednice

Izvor: 
Olga Janković (Politika) Pet, 04/06/2021 - 09:47Ovo je predstava koja pokazuje da smo bratski narod, povezani duhovno i kulturno i na sve moguće načine - napominje Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta MNZ u Republici Srbiji.

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice  u Republici Srbiji i na inicijativu Foruma mladih Makedonaca prvi put je postavljena i igrana predstava na srpskom i  makedonskom jeziku „Vetar u tapetama“. Premijera komada upriličena je na sceni Doma kulture „Kočo Racin“ u Jabuci, a prva repriza u komšijskom Kačarevu kod Pančeva. 

Po motivima Mrožekovih „Emigranata“ iz 1974. godine i vremena Hladnog rata mladi beogradski glumac makedonskog porekla Zoran Mitrović, napisao je svoju duo dramu, režirao je i igra je sa kolegom Nemanjom Simićem  na dva jezika. Po rečima protagonista, otvorena je teška, ali aktuelna tema života emigranata na Zapadu, kao i pitanje kulturnog i svakog drugog identiteta mladih ljudi sa ovih prostora, koji su na „privremenom“ radu u inostranstvu. Tema životna i bliska, podjednako aktuelna i danas, lako uvlači publiku u polje emocija.

„Od smeha do suze, dovoljne su nijanse u  životu da se sve promeni, kao što smo to mi uradili na sceni. Uspeli smo da prenesemo poentu da nema granica i barijera između naroda, a ne bi trebalo da ih bude ni između ljudi“, rekao je Zoran Mitrović, dok njegov kolega na sceni, Nemanja Simić, iskazuje veliko zadovoljstvo, s obzirom na dvogodišnji trud, da predstavu postave u atmosferi pandemije. Svesrdno je pomogao Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji.

„Očekujemo da će komad napraviti preokret, jedan novi vetar u kulturi, da pripadnici makedonske nacionalne zajednice ostvare dugogodišnji san otvaranja centra za kulturu, posle jedne ovakve, ne samo predstave već i demonstaracije, šta mogu uraditi zajedno sa pripadnicima većinskog srpskog naroda. Ovo je predstava koja pokazuje da smo bratski narod, povezani i duhovno i kulturno i na sve moguće načine, ocenjuje Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta MNZ u Republici Srbiji.

Duo drama „Vetar u Tapetama“, koju su podržali Fondacija za otvoreno društvo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, biće ponovo izvedena već 22. maja u Narodnom  pozorištu, na sceni „Raša Plaović“, kada će otvoriti manifestaciju „Dani makedonske kulture u Beogradu“.
MarketingNajnovije vesti