Covid Foto: pixabay
Društvo

JAVNI ILI TAJNI? Kako do podataka o broju pozitivnih na Covid 19 u Pančevu (FOTO+VIDEO)

Izvor: 
013info Sre, 08/04/2020 - 11:39


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nije želeo da iznese podatke o broju zaraženih na teritoriji Pančeva na današnjoj pres konferenciji koja je održana u holu Pokrajinske vlade. Na pitanje Gorice Nikolin sa Radija 021 o brojevima vezanim za Pančevo Mirović je odgovorio da on ne može da govori o podacima u pojedinim opštinama Vojvodine jer je takvo uputstvo lekara i epidemiološke službe.

Kako se neki podaci, reklo bi se prilično tačni i ažurni, ipak pojavljuju na pojedinim pančevačkim medijima, postavlja se pitanje kako to epidemiološka služba nema ništa protiv da se podaci objavljuju tu, a ima problem s tim da ih saopšti predsednik Pokrajinske vlade.

U čijem je interesu da se zvanični podaci sakrivaju i da se dozvoljava da se objavljuju nezvanično?

Od početka borbe sa koronavirusom podaci o Pančevu i broju zaraženih su obavijeni velom tajne. Redakcija portala 013info strogo se držeći preporuka Vlade i Kriznog štaba pokušavala je da do podataka o stanju u Pančevu dođe redovnim – zvaničnim putem. Uzalud.

Pođimo redom. Komandant Štaba za vanredne situacije grada Pančeva bio je jasan već prvog dana – on nisje ovlašćen da daje podatke, da se obratimo Zavodu za javno zdravlje.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančeva nam je odgovorila dva puta. Jednom na početku kada nas je uputila na Batut i Ministarstvo zdravlja, a drugi put kada nam je savetovala da se obratimo Institutu za javno zdravlje Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu. Odgovorila je vrlo brzo, hvala joj.

ZZJZ
zzjzpa1.jpg

ZZJZ
zzjzpa2.jpg

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine savetovao nam je da se javimo Biljani Gavrić, saradnici na poslovima za odnose s javnošću i medijima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Institut
institut.jpg

Imali su korisno uputstvo i u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. Rečeno nam je da idemo na press konferencije kriznog štaba Vlade Srbije ili na pres konferencije Pokrajinske vlade.

Pokrajina
pokrajina.jpg

Kako smo mi mala redakcija bez prevoznog sredstva ne možemo svaki čas da skakućemo do Beograda i Novog Sada, a i pitanje je da li bismo imali šanse da postavimo pitanje u Beogradu, zamolili smo kolege sa Radija 021 (njima beskonačno hvala) da postave pitanje o Pančevu umesto nas. I tako smo došli do informacije s početka teksta. A šta je Mirović rekao pogledajte u videu.

Ministarstvo zdravlja na naše molbe o podacima ne odgovara.

Po sajtu covid19 u Pančevu je 23 zaražena, dok je RTS jutros objavio da je u našem gradu 33 osobe pozitivno na koronavirus. 
MarketingNajnovije vesti